- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Суша преполовила род футошког купуса, цене дупло више него прошле године

CC0 / пиксабеј / Купус
Купус - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
Овогодишња суша је скоро за половину умањила род футошког купуса, па га је упола мање на тржишту него лане. Произвођачи ће нижи принос надокнадити вишом ценом.
Футошки купус са приколице се ових дана продаје за 80 динара по килограму, што је дупло више него лане. Како одмиче новембар, Горан Клањанин, произвођач из Футога, повећава дневну продају.
"Било је ту неких 500, 600 до 800 килограма дневно да се продаје, а данас сам продао две приколице. Ја мислим да ту има око две тоне", рекао је Клањанин.
Киша је касно стигла на футошке њиве, па је и принос, који се обично креће 25 тона по јутру, ове јесени знатно нижи.
"Приноси Футошког купуса по јутру, ове године су тако негде, отприлике 15 тона, једноставно због суше и због хладноће у јесењем периоду", навео је Урош Пуача, произвођач купуса из Футога.
Реч је о аутохтоној сорти из приобаља Дунава. Садржи више природног шећера, минерале и витамине, па је овај купус и брендиран.
"Оно што је визуелно, он има најслабије развијену нерватуру, благо је спљоштен, видите. Има танак лист, најтањи лист од свих врста купуса", рекао је Мирољуб Јанковић, председник удружења "Футошки купус".

Отворена "Купусијада"

У част поврћа које је прославило Футог, овде се организује "Купусијада". Министарка Ирена Вујовић је на отварању манифестације истакла да су здрава храна и животна средина стубови "Зелене агенде".
"Та аутохтона сорта која подиже свакако и привредни раст, али исто тако и скреће пажњу на здраву храну", рекла је министарка.
Обично производњу футошког купуса сертификује 50 произвођача, ове године их је 27, који су укупно засејали 35 хектара, пренео је јавни сервис.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала