- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Живот није настао на Земљи, него на Марсу?

© NASAНасин ровер „Опортунити“ на Марсу
Насин ровер „Опортунити“ на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Неки научници верују да је живот, уместо на Земљи, заправо почео на Марсу, а надају се да ће на узорцима материјала са те планете пронаћи остатке ДНК који би потврдили њихову теорију.
Заговорници панспермије, хипотезе да живот постоји у целом универзуму, кажу да је њихова теорија заснована на проучавању две планете – Земље и Марса. Иако нико са сигурношћу не зна где је и како тачно почео живот, о теоријама се може расправљати на основу онога што до сада знамо о животу на Земљи кроз фосилне и угљеничне записе.
Истраживачи тврде да Марс и Земља, у поређењу са другим планетама нашег Сунчевог система, деле неке јединствене квалитете – штавише, Марс је, кажу, у много чему "мања, старија Земља" која је претходно "сагоревала" своје природне ресурсе и електромагнетно језгро, пренео је Јутарњи лист.
Како пише ""Popular Mechanics"", научници проучавају геномику (област биологије са фокусом на структуру, функцију, еволуцију, мапирање и уређивање генома) као начин да се екстраполира порекло живота. Редослед којим су, на пример, формиране РНК и ДНК, може се упоредити са десетинама метеорита на Марсу за које се зна да су током времена погодили Земљу.
Претпоставка је да заправо постоји универзални заједнички предак, што значи да су све остале ћелије које данас имамо на Земљи настале из једне ћелије. И да ли би последњи универзални заједнички предак могао бити из генетског материјала који је дошао управо са Марса?
Претпоставка је да постоји универзални заједнички предак, што значи да су сви остали које данас имамо на Земљи потекли из једне ћелије. И да ли би последњи универзални заједнички предак могао бити из генетског материјала који је дошао управо са Марса?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала