- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши амбасадор САД у Русији: Кијев може да „заобиђе Путинове црвене линије“

© NATOЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
НАТО би требао да у нову стратешку концепцију уврсти помоћ Украјини, чиме би подржао „обуздавање Русије“, не прелазећи „црвене линије“ председника Русије Владимира Путина, написао је у чланку за „Нешнал интерест“ бивши заменик генералног секретара Алијансе, бивши амбасадор САД у Русији Александар Вершбоу.

„У случају да Украјина у скорије време не уђе у НАТО, најмање што Алијанса може да уради је да буде поштена према Кијеву и да уради све што је у њеној моћи како би Украјина могла да заштити себе и оконча сукоб у Донбасу политичким средствима“, подвукао је дипломата.

Вершбоу је, између осталог, предложио да се Кијеву пружи финансијска и војна помоћ, да се обучава и наоружава украјинска војска. Према његовим речима, савезници Алијансе би такође требали активно да учествују у томе, а украјинске власти да спроводе реформе и „у потпуности искористе додатну подршку“.
Руски председник Владимир Путин је раније разговарао са председником Белорусије Александром Лукашенком о повећању присуства НАТО-а у Украјини и више пута наглашавао да је то гажење „црвених линија“ Русије.
Врховна рада Украјине је у децембру 2014. године променила два закона, одуставши од ванблоковског статуса. У јуну 2016. године донете су биле допунске измене којим су улазак у НАТО представиле као циљ спољне политике земље. У фебруару 2019. године парламент Украјине је прихватио измене Устава, чиме је земља још снажније кренула ка ЕУ и НАТО-у.
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
РУСИЈА
Официр НАТО-а: Бајдену није важна Украјина, он игра игру с Путином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала