- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта је Додик понудио Ескобару

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је заменику помоћника државног секретара САД Габријелу Ескобару понудио да сви они који „звецкају оружјем“ треба да буду предмет брзих интервенција међународних снага.
„Нико не може рат да узме као опцију за решавање било каквих питања у БиХ“, нагласио је Додик на конференцији за новинаре после разговора са америчким дипломатом.
Додик каже да је питање рата тема која нема никаквог реалног основа.
"Ни ја ни било ко из Републике Српске није призивао рат као опцију и у том погледу смо апсолутно сагласни да треба очувати мир", поручио је Додик.
Навео је да ће Република Српска наставити да брине о себи јер је то једини начин да се очува уставна БиХ.
Када је реч о Дејтону, Додик је истакао да начелно по том питању нема проблема са Ескобаром.
"Они то виде у некој другој форми, а ми у форми која је вазана за стално отимање од Српске, сталну дестабилизацију Српске. Ми не дијелимо вриједности БиХ која је прављена тако што је кршен Устав", рекао је Додик.
Додик је додао да је са Ескобаром рашчишћавао неке ствари које су везане за раније дате изјаве.
Истакао је да Република Српска неће одустати од својих намера што се тиче враћања надлежности у више области и додао да ће НСРС повући одређене сагласности из области војске, пореза и ВСВТ, а у наредних шест месеци ће Влада припремити и ново законодавство.
Рекао је да је Ескобара упознао да је он једини члан Председништва БиХ који подржава иницијативу Отворени Балкан, али да су Бошњаци ти који не верују у тај процес и мисле да је реч о, како је навео, некаквој великосрпској иницијативи.
Сагласан је, додао је, са Ескобаром да о свему треба разговарати. "Ја сам за, овде у Републици Српској нико није против тога", рекао је Додик.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
РЕГИОН
Додик: Сила међународног фактора у Босни и Херцеговини не пролази
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала