- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Иза врата „сусрета џинова“: Америка мења реторику — Ескобар изненадио Додика и чуо јасан став

© AP PhotoСастанак српског члана Председништва Милорада Додика и заменика помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара
Састанак српског члана Председништва Милорада Додика и заменика помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара  - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Габријел Ескобар на састанку са Милорадом Додиком није претио санкцијама, него је фокус ставио на економске иницијативе и мир у региону. Оно што је могао чути је непоколебљив став РС: Устав ћемо поштовати, али не и прихватити фактичко стање у БиХ постигнуто правним насиљем високих представника.
Састанак Милорада Додика са замеником помоћника државног секретара САД бацио је у други план састанке са друга два члана Председништва БиХ. О њему ће Ескобар рећи да је реч о састанку који су сви чекали, а Додик прецизирати: У односу на оне са Џаферовићем и Комшићем, ово је био разговор џинова.
О томе шта се дешавало иза затворених врата, те са каквим очекивањима је Габријел Ескобар дошао у Босну и Херцеговину, а са каквим ће је напустити, разговарамо са Радованом Ковачевићем, саветником српског члана Председништва БиХ.
Питање о аргументима Ескобара, на којима полаже право на овакву врсту интервенционизма, после састанка постало је излишно. Ескобар, тврди Ковачевић, није наступио ни са каквом грубошћу, а прича о санкцијама која је пратила његове јавне наступе није се нашла на столу. На Додиково питање, каже Ковачевић, Ескобар је рекао да сматра да санкције нису најбоље решење и да је то нешто што може да ремети економски напредак ових простора, који је од суштинског значаја.

Ескобар и Додик — нова реторика

Теме разговора су се, наводи Ковачевић, кретале од намера РС да заштити Уставом загарантована права, до повратка одузетих надлежности и чувања мира у Босни.

„Милорад Додик је поновио да ће РС поштовати важећи Устав БиХ, али да не може пристати на фактичко стање у БиХ које је постигнуто међународним правним насиљем високих представника и њихових грубих интервенција у политички систем у БиХ, као и насиљем Уставног суда који са троје страних судија и двојицом судија Бошњака константно прегласа Србе и Хрвате. То су ствари које РС не планира више да толерише.

Габријел Ескобар је, каже Ковачевић, упознат са поступцима које РС планира да уради у наредном периоду како би заштитила уставну позицију и вратила оно што јој по Уставу припада.
„Додик је рекао да ће РС повући сагласност коју је некада, под великим притиском, дала за формирање Оружаних снага БиХ, али и да је спреман да дозволи један временски период за разговоре у покушају да се дође до решења које би могло бити прихватљиво за све. Уколико не би дошло до договора, РС би формирала своју Војску. О свим другим стварима, фискалном систему и правосуђу, ићи ћемо у Народну скупштину РС и веома јасно завршити процедуре.“
О разумевању Ескобара за све ставове Републике Српске нема говора, али чињеница је, наводи Ковачевић, да су они потпуно погрешно били информисани.
„После јасно изречених ставова Милорада Додика, ситуација се полако мења.“

Каква је то економија?

О иницијативи да се БиХ прикључи Отвореном Балкану, као и реакцији представника бошњачког конститутивног народа који су у томе препознали некакво српско повезивање и српски свет, Додик је такође упознао Ескобара.

„Додик је нагласио да РС никада није била затворена за економске иницијативе не само у региону, него и у БиХ, да је увек гласала за све економске пројекте у БиХ, али да су нажалост веома често такви пројекти у РС бивали блокирани из Федерације. Додик је упознао Ескобара са чињеницом да је преко двеста одлука о концесијама донесено у Федерацији БиХ и да РС никада није правила проблем, док значајну регионалну иницијативу хидроелектрану ’Бук Бијела‘, која би заједничком инвестицијом Републике Србије и Републике Српске требало да буде реализована — Бошњаци блокирају. Председник је питао: Каква је то економија и каква је то прича о економији?

Када је реч о високом представнику, ставови су јасни, каже Ковачевић. Кратко је споменуто да се став РС по том питању неће променити.

Важан консензус свих политичких чинилаца у РС

Разговор Габријела Ескобара са омладинским активистима био је увод у састанке са члановима Председништва БиХ. На питање колико овај силазак у цивилни сектор, као и признање да има комуникацију са опозицијом у РС разобличава не само намере САД, већ и послушнике у БиХ, Ковачевић каже да су се поклопила признања Ескобара да има одређену комуникацију са одређеним политичким представницима у РС, са изостанком опозиције РС на гласању поводом одлуке о вету коју је донео Милорад Додик.

„На овај начин опозиција РС је омогућила Бошњацима да доносе одлуке на штету РС и да прегласавају РС. То су ствари које имају за намеру да ослабе позиције РС и генерално српског народа. Ми у сваком могућем тренутку позивамо представнике опозиције РС да будемо јединствени по кључним питањима. Пред РС су значајни дани. Ово је историјски период у којем РС има јасну, недвосмислену намеру да се бори за своју позицију, уставни положај и да врати надлежности које јој по Уставу припадају.

Резимирајући значај састанка заменика помоћника државног секретара САД са српским чланом Председништва БиХ, Ковачевић каже да је став РС непромењен — у БиХ се ствари могу решавати само унутрашњим дијалогом. Нешто другачије мисле, додаје, представници босанског конститутивног народа, који попут Албанаца на Космету очекују да неко други са стране реши њихове проблеме и испуни очекивања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала