- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија спремна на конструктиван дијалог са немачким руководством

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаРуски министар спољних послова Сергеј Лавров на форуму „Потсдамски сусрети“
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров на форуму „Потсдамски сусрети“  - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Русија је спремна на конструктиван рад са руководством Немачке независно од његове партијске припадности, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у обраћању учесницима 26. састанка руско-немачког форума „Потсдамски сусрети“ који се одвија у Москви.

„Берлин остаје важан међународни партнер за Москву. Увек смо отворени за конструктиван дијалог са немачким руководством без обзира на његов партијски и лични састав“, рекао је министар.

Према његовим речима, Русија је заинтересована за изградњу стабилних односа заснованих на узајамном поштовању. Рачунамо на реципрочан став, додао је он.
Шеф руске дипломатије је истакао да је форум значајна платформа за размену мишљења истакнутих представника политичких, пословних и јавних кругова Русије и Немачке о широком спектру питања.
Уверен сам да ће овај састанак допринети развоју руско-немачких веза у области јавне дипломатије и обогатити билатералну агенду свежим идејама и иницијативама, оценио је Лавров.

Шанса за нов почетак у руско-немачким односима

С тим у вези, председник невладине организације „Немачко-руски форум“ бивши премијер немачке државе Бранденбург Матиас Плацек, који такође учествује на конференцији, навео је да би Москва и Берлин требало да раде на побошљању односа. Како каже, то је могуће, упркос потешкоћама.
„Морамо да тежимо новом почетку и да радимо на томе да се поново зближимо“, сматра немачки политичар и додаје да ће то бити тежак пут, јер су односи двеју земаља у дубокој кризи.
И некадашњи шеф Европског парламента бивши кандидат за канцелара из Социјалдемократске партије Немачке Мартин Шулц мисли да постоје шансе за побољшање односа при следећој федералној влади.
„Имамо различита политичка становишта, али могу да се траже заједнички путеви“, сматра он.
Са своје стране, посланик партије Левице и бивши шеф Одбора за енергетику немачког Бундестага Клаус Ернст подсетио је да се 62 одсто немачких грађана залагало за ближе односе са Русијом. Према његовим речима, Европа у спољној политици треба да иде својим путем заједно са Москвом.
Социјалдемократе, Зелени и либерали преговарају о стварању нове владајуће коалиције у Немачкој. Уколико ове три странке постигну договор Немачка ће, након 16. годишње владавине Ангеле Меркел, поново добити социјалдемократско вођену владу.
Ангела Меркел се обраћа посланицима у Бундестагу - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
СВЕТ
Меркелова: Са Русијом неопходан дијалог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала