- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Литванија шаље војску на границу са Пољском и Белорусијом

© AFP 2023 / Petras MalukasЛитвански војници у војном центру Пабраде, Литванија
Литвански војници у војном центру Пабраде, Литванија - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Литванија шаље на границу са Пољском и Белорусијом додатне трупе због прилива миграната, власти ће разматрати увођење ванредне ситуације на граници, јавила је агенција Ројтерс позивајући се на министарку унутрашњих послова Агне Билотајте.
Агенција додаје да је Билотајте такође рекла да ће влада у понедељак разговарати о увођењу ванредне ситуације на граници са Белорусијом.
Због ситуације на граници председник Пољске увео је ванредно стање на територијама које се граниче са Белорусијом, а за заштиту границе ангажоване су војска и полиција.
Гранични комитет Белорусије саопштио је раније да се велика група избеглица са стварима креће ауто-путем према граници са Пољском.
У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о повећању броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом, оптужујући Минск за стварање мигрантске кризе. Белоруски председник Александар Лукашенко раније је напоменуо да Минск више неће ограничавати прилив илегалних миграната у земље Европске уније, јер због санкција Запада „за то нема ни новца ни снаге“.
Белоруски граничари више пута су саопштавали о покушајима насилног пребацивања миграната из Литваније, Пољске и Летоније на белоруску територију.
Према последњим подацима, од почетка године више од 30 хиљада људи покушало је нелегално да пређе границу из Белорусије у Пољску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала