- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мандић: Мјесец дана за договор о новој влади

© Sputnik / Бобан НововићСастанак парламентарне већине у Цреној Гори
Састанак парламентарне већине у Цреној Гори  - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је да је на састанку представника парламентарне већине договорено да у петак до 12 сати добију потврду од партија већине ко је од њих за избор нове Владе.
Он је након састанка представника парламентарне већине који је одржан данас у Скупштини Црне Горе рекао да су саопштили да је тема о постизању договора око нове Владе орочена на 30 дана.
Он је казао да у том периоду треба да се постигне и договор око избора новог премијера и састав Владе.
“Опције избор нове владе у оквиру парламентарне већине са проширеним субјектима али никако са ДПС-ом. Сви су добили гласове јер су обећали да неће имати никаквог посла са ДПС-ом. Изнијели смо жељу да постигнемо договор о избору нове владе. У петак до 12 ћемо добити одговор од странака парламентарне већине, ко жели да учествује у договору. Да ли ћемо успјети да постигнемо договор ми ћемо уредити највише што је у нашој моћи. Постојеће стање је неодрживо јер Влада није била експертска, нити парламентарне већине и посебно није водила рачуна о бирачима коалиције ЗБЦГ – поручио је Мандић.
Кривокапић је водио разговоре у правцу да се не дође до договора. Овдје ми преузимамо одговорност. Сада тражимо од колега да у року од мјесец дана постигнемо договор. Надајући се да ће одговор бити позитиван, остајемо у доброј вољи да ће ово све изаћи на добро”, казао је Мандић.
Посланик Праве Црне Горе, Марко Милачић поручио је да треба да се врате дијалогу.
“Сви треба да се вратимо дијалогу. Компромис нема алтернативу. Предуго смо се борили да бисмо тако лако скрајнули договоре и компромис. Ми смо се залагали од самог старта за реконструкцију, за повећану ефикасност и како тада тако и данас. Мислим да тај модел треба да наставимо. Што се Праве Црне Горе тиче реконструкција и унапређење је добар и повољан сценарио за грађане, а нова влада би увела земљу у авантуризам, у дестабилизацију потпуну. Ми смо као држава и као власт усред финализације процеса „Европа сад”. Имамо одржив план да грађани већ од првог фебруара имају повећање зарада ”, поручио је Милачић.
Он је истакао и да све остало што би могло да утиче негативно на процесе би била чиста дестабилизација.
Лидери Демократског фронта позвали су колеге како би пронашли рјешење за излазак из кризе, а недавно су истакли да више неће преговарати о реконструкцији Владе, већ да траже избор нове Владе, у којој ће представник ДФ-а имати позицију премијера.

Демократе нијесу за нову Владу

Демократска Црна Гора је саопштила јасан став да они који су одбили реконструкцију, као компромисно и избалансирано рјешење, требају да предложе алтернативни модел рјешења, саопштио је посланик Демократа Момо Копривица.
"Нећемо се изјашњавати о појединачним моделима, већ о ономе што је усаглашени модел од стране чинилаца парламентарне већине који су одбили или одустали од реконструкције”, наводи Копривица у саопштењу достављеном медијима, након данашњег састанка парламентарне већине, који је иницирао ДФ”.
Копривица додаје, јасно смо предочили да су нам очување изборне воље грађана и спречавање ванредних парламентарних избора, те одржавање избора тек 2024. године примарни захтјеви, јер нам политичке рачунице и политички односи нијесу нити ће икад бити изнад интереса грађана.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала