- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта су Британци писали о руском броду који им је био „за петама:

© AP Photo / Andrew Milligan/PAEl portaviones Queen Elizabeth
El portaviones Queen Elizabeth  - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Руски извиђачки брод „Килдин“ који је, према медијским наводима пратио британски носач авиона „Краљица Елизабета“ током прве пловидбе ударне групе носача авиона Велике Британије, има моћан извиђачки потенцијал, пише „Тајмс“.

Према мишљењу стручњака, руски брод је опремљен уређајима за прислушкивање и способан је да пресреће поруке са британског носача авиона.

Како је рекао стручњак за морнарицу Х. И. Сатон, иако је „Килдин“ стар 50 година, „мали бродови попут њега крију у себи моћан извиђачки потенцијал“.
„Иако је пре пет деценија првобитно сматран истраживачким бродом, 'Килдин' се сада корсти за електронско извиђање“, додао је експерт.
У исто време, Сатон истиче да га не изненађује што је руски извиђачки брод одлучио да „прати“ ударну групу носача авиона. Како каже, та прича је необична због чињеница да су „докази о томе испливали на друштвеним мрежама“.
Подсетимо, војни сајт „Хисутон“ навео је у недељу да руски извиђачки брод прати британску групу бродова на челу са носачем авиона „Краљица Елизабета“ која се налази у близини обала Омана у Арапском мору.
Како показују снимци европских сателита, војни брод, наводно руски „Килдин“, примећен је 1. новембра након што је испловио из луке Маскат. На сајту су објављене фотографије брода у луци Маскат, поред холандске фрегате „Евертсен“ која је део британске групе бродова. Након што је холандски брод испловио 1. новембра, и руски брод је истог дана напустио луку.
Министарство одбране Русије за сада није коментарисало ову вест.
Раније су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије, наводно, руског брода како пролази кроз Босфор на путу за Средоземно море.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала