- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Највећа америчка банка предвиђа драстичан скок биткоина

© Depositphotos.com / MonsitБиткоин и блокчејн мрежа
Биткоин и блокчејн мрежа - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Из највеће америчке банке „ЈП Морган“ стиже предвиђање да би биткоин могао дугорочно да скочи на 146.000 долара ако волатилност спласне и институције почну да га преферирају више него злато у својим портфељима.
То је отприлике 130 одсто више од садашње цене биткоина. Она се последњих недељу дана креће између 60.000 и 65.000 долара.

Биткоин као конкуренција злату

„ЈП Морган“ такође сматра да се биткоин, који је у неку руку редак производ, све више такмичи са златом као заштита од инфлације, односно као нешто што ће расти чак и када инфлација руши вредност друге имовине, пише Бизнис инсајдер.
„Чини се да је поновно појављивање забринутости од инфлације међу улагачима током септембра и октобра 2021. обновило интерес за коришћење биткоина као заштите од инфлације“, рекао је стратег „ЈП Моргана“ Николаос Панигирклогу.
„Привлачност биткоина као заштите од инфлације можда је ојачана неуспехом злата у последњих неколико недеља да одговори на повећану забринутост око инфлације“, додао је.
Инфлација је у САД на највишем нивоу у последњих 13 година и порасла је широм света.
Панигирклогу као аргумент за то да ће криптовалута наставити да се бори са златом за превласт види и то што миленијалци постају све моћнији у свету улагања.
„Узимајући у обзир колико је велико финансијско улагање у злато, свако такво истискивање злата као алтернативне валуте подразумева велики раст за биткоин на дуги рок, рекао је сугеришући да би дугорочна цена биткоина могла да нарасте до 146.000 долара“, наводи он.

Волатилност би морала да падне нагло

Међутим, „ЈП Морган“ је рекао да би огромна волатилност (степен варијације низа цена трговања током времена) биткоина морала нагло да падне да би се цена од 146.000 долара остварила, како би се улагачи везани уз правила осећали угодно додајући га у своје портфеље.
Промењивост биткоина тренутно је око 4 до 5 пута већа од злата, објавила је банка.
То би морало драматично да падне пре него што институционални инвеститори уђу у игру.
„ЈП Морган“ истиче да је управо волатилност биткоина велика препрека за одрживи раст цена. Додају како је репутација криптовалуте поприлично нарушена током њеног априлског и мајског скока и пада.
„ЈП Морган“ заправо сматра да је волатилност још увек толики проблем да је поштена цена биткоина у овом тренутку заправо око 35.000 долара.
Ипак, банка је рекла да волатилност токена тренутно пада и да цена од 73.000 долара изгледа разумно за следећу годину.

Реално изгледа и раст и пад

Међутим, биткоин је крајње непредвидив. Раст изнад 146.000 долара изгледа потпуно могућ, с обзиром на добит биткоина од више од 340 одсто у прошлој години. Но, још један пад на мање од 30.000 долара, што се видело овог лета, такође је могућност, кажу у банци.
У сваком случају, „ЈП Морганови“ глобални тржишни стратези изгледају оптимистични у погледу криптовалута.
„Нема сумње да су криптовалуте и дигитална имовина, шире гледано, нова класа имовине и стога у вишегодишњем структурном узлазном тренду“, рекли су.
Можда боље уложити у итиријум него у биткоин
Иначе, из „ЈП Моргана“ сматрају да би инвеститори у криптовалуте у својим портфолијима требали да држе итиријум уместо биткоина, јер блокчејн има више намена.
Аналитичари „ЈП Моргана“, предвођени тржишним стратегом Николаосом Панигириклоом, наиме, мисле да би растуће камате могле да представљају проблем за биткоин, баш као што чине и за злато.
Иако се биткоин све више котира као конкуренција злату, треба узети у обзир да централне банке делом света смањују своју потпору економијама у настојању да се смањи инфлација. То значи да ће каматне стопе и приноси на обвезнице почети да расту, пише Блиц бизнис.
С обзиром на то, „ЈП Морган“ је рекао да би инвеститорима можда било боље улагати у итиријум, другу највећу криптовалуту на свету, која ради на том блокчејну. Другим речима, има много више намена од биткоина и принос би могао бити већи.
Сувенирная монета с логотипом криптовалюты биткоин - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Биткоин оборио рекорд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала