https://sputnikportal.rs/20211108/u-srbiji-pocinje-proizvodnja-mesa-na-bazi-bilja---u-planu-gradnja-novog-pogona-u-surcinu-1131383783.html
У Србији почиње производња меса на бази биља - у плану градња новог погона у Сурчину
У Србији почиње производња меса на бази биља - у плану градња новог погона у Сурчину
Sputnik Србија
Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда огласио је јавни увид у захтев за одлучивање и потреби процене утицаја на животну средину пројекта... 08.11.2021, Sputnik Србија
2021-11-08T19:38+0100
2021-11-08T19:38+0100
2021-11-08T19:38+0100
економија
економија
србија
нестле
србија – економија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/08/1131388670_0:180:1920:1260_1920x0_80_0_0_058a5143cfad32bb0716419a5681f369.jpg
Како је наведено у пројекту који је израдила новобеоградска фирма Д.А. Дизајн архитектура доо, у плану је градња погона Нестле ПБМС (Plant Based Meal Solutions – производи за исхрану на бази биља), у којем ће се производити четири врсте производа –шницле, медаљони, прса и филе – на бази соје, глутена, уља уљане репице, екстракта квасца, брашна, сирћета и воде, са додатком арома.Погон је планиран као доградња и реконструкција постојећег дистрибутивног центра у оквиру индустријског комплекса „Нестлеа“ у Сурчину.Наводи се да је развојним планом „Нестле Адријатик С“ предвиђено проширење асортимана производа, па је изабрала своју производну локацију у Србији за производњу нових производа на биљној бази.Нови погон имаће део за производњу, замрзавање и паковање.Предвиђено је да се непосредно после изградње производног објекта и пратећих објеката који су у функцији производње, у току ове године изведе производна линија која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 1, а касније, у току 2023. године, планирано је извођење производне линије која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 2.Технолошки поступак производње између осталог подразумева екструдирање и сечење масе у четири наведена облика, панирање, пржење полупроизвода, грил маркирање, замрзавање и паковање.У пројекту се истиче се да су истраживања компаније „Нестле“ усмерена на исхрану која ће смањити ризик од болести данашњице, попут гојазности, дијабетеса и болести крвних судова и додаје да ће се око 50 одсто укупне производње новог постројења састојати од производа Генерације 1.Јавни увид траје до 22. новембра, пише портал Е-капија.Подсетимо, „Нестле“ на глобалном нивоу у оквиру свог бренда „Гарден гурме“, већ неколико година производи и нуди веганске и вегетаријанске производе.Компанија је недавно најавила и улазак на тржиште лабораторијски узгојеног меса.
https://sputnikportal.rs/20190909/obucar-bez-cipela-kako-je-francuski-grad-ostao-bez-vode-nestle-1120794836.html
србија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/08/1131388670_0:0:1920:1440_1920x0_80_0_0_02f7e0ae4b1d4be5f8b25bea2b148a18.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
нестле србија, производња меса од биља технологија
нестле србија, производња меса од биља технологија
У Србији почиње производња меса на бази биља - у плану градња новог погона у Сурчину
Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда огласио је јавни увид у захтев за одлучивање и потреби процене утицаја на животну средину пројекта производног објекта „Нестле ПБМС“ у Сурчину, који је поднела компанија „Нестле Адријатик С доо Београд“.
Како је наведено у пројекту који је израдила новобеоградска фирма Д.А. Дизајн архитектура доо, у плану је градња погона Нестле ПБМС (Plant Based Meal Solutions – производи за исхрану на бази биља), у којем ће се производити четири врсте производа –шницле, медаљони, прса и филе – на бази соје, глутена, уља уљане репице, екстракта квасца, брашна, сирћета и воде, са додатком арома.
Погон је планиран као доградња и реконструкција постојећег дистрибутивног центра у оквиру индустријског комплекса „Нестлеа“ у Сурчину.
Наводи се да је развојним планом „Нестле Адријатик С“ предвиђено проширење асортимана производа, па је изабрала своју производну локацију у Србији за производњу нових производа на биљној бази.
Нови погон имаће део за производњу, замрзавање и паковање.
Предвиђено је да се непосредно после изградње производног објекта и пратећих објеката који су у функцији производње, у току ове године изведе производна линија која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 1, а касније, у току 2023. године, планирано је извођење производне линије која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 2.
Технолошки поступак производње између осталог подразумева екструдирање и сечење масе у четири наведена облика, панирање, пржење полупроизвода, грил маркирање, замрзавање и паковање.
У пројекту се истиче се да су истраживања компаније „Нестле“ усмерена на исхрану која ће смањити ризик од болести данашњице, попут гојазности, дијабетеса и болести крвних судова и додаје да ће се око 50 одсто укупне производње новог постројења састојати од производа Генерације 1.
Јавни увид траје до 22. новембра,
пише портал Е-капија.
Подсетимо, „Нестле“ на глобалном нивоу у оквиру свог бренда „Гарден гурме“, већ неколико година производи и нуди веганске и вегетаријанске производе.
Компанија је недавно најавила и улазак на тржиште лабораторијски узгојеног меса.