- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик после састанка са Ердоганом: Мир нема алтернативу

© Фото : Уступљено СпутњикуМилорад Додик и Реџеп Тајип Ердоган
Милорад Додик и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик састао се данас у Анкари са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. На састанку је истакнуто да претња силом не може да реши ниједан проблем.
Додик је након састанка у изјави за Радио Републике Српске, истакао да су се сложили да мир нема алтернативу.
"Претња силом не може да реши ниједан проблем. Други су наметнули ту тему. Ердоган је упознат са ситуацијом у БиХ и ово је била прилика да му се то предочи то са нашег становишта. Тражимо разумевање за политичке процесе", рекао је Додик за Радио Српске.
Додик је истакао да је потребно успоставити дијалог о свим отвореним питањима.
"Добра воља Вучића, Ердогана и Милановића може да буде од користи, али о томе треба да се сложе и сви други", исткао је Додик.
Он је поновио да су спекуланти наметнули причу о сукобу.
"Ради се о стратегији Сарајева да се отварају питања која њима одговарају, а она која одговарају Хрватима и Србима се затварају. Пренео сам му поруку да је за нас високи представник нелегалан, што је важно јер је Турска чланица ПИК-а. Морамо сви радити на искључивању сукоба, свако ко може бити пријатељ треба да буде укључен", напоменуо је Додик.
Додик се осврнуо и на Ескобарове претње санкцијама, које је данас изнео, иако током јучерашњег заједничког састанка није било те приче.
"Јуче о томе није причао, заклињао се да санкције нису механизам који би употрбељавао. Вјероватно је то охрабривање других, политике коју он представља. Ако мисли да су приче о санкцијама решење нека их употребљава. Санкције неће дати ефекте. Та врста ароганције неће проћи. Нећемо да нам неко намеће санкције, префикс "геноцидних", да нам отимају шуме, да раде против интереса Републике Српске. Наше је уставно право да се боримо за такве ствари. У БиХ изнад воље САД је наше уставно право. Надлежности желимо да вратимо на управљање Републици Српској и то ћемо учинити, био Ескобар за то или не", поручио је Додик, преноси РТРС.
ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала