- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ испуњава обавезе: Активно упумпава гас у своја складишта у Европи

© Sputnik / Иља Питаљев / Уђи у базу фотографијаСнабдевање гасом кроз Турску не подразумева достављање гаса до крајњег корисника, као што је планирано „Јужним током“, већ до саме границе, и то по принципу „узми или плати”
Снабдевање гасом кроз Турску не подразумева достављање гаса до крајњег корисника, као што је планирано „Јужним током“, већ до саме границе, и то по принципу „узми или плати” - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
„Гаспром“ је у последњих неколико дана поново почео активно да пумпа гас у своја складишта у Европи, показују подаци „Gas Infrastructure Europe“.
Након периода коришћења гаса из једног од својих највећих складишта у Европи – Хаидах у Аустрији, „Гаспром“ је у периоду од 6. до 7. новембра упумпао у њега 8,1 милион кубних метара гаса.
Поред тога, руски гасни гигант је у истом периоду са више од осам милиона кубних метара гаса допунио складиште Јемгум у Немачкој, као и отприлике 7,35 милиона кубних метара гаса из складишта Рехден.
Једно од складишта „Гаспрома“ у Немачкој, Катарина, још увек не допуњава и не узима гас.
Како се наводи, „Гаспром“ такође наставља пумпање гаса у складиште Бергемер у Холандији, које је за два дана попуњено за 17 милиона кубних метара гаса.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин наложио је „Гаспрому“ да након што се напуне гасом подземна складишта у Русији, започне повећање испорука у Европу.
Цене гаса у Европи нагло су скочиле последњих месеци. Од почетка августа до краја септембра цена се више него удвостручила, а 6. октобра достигла је историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али цене и даље премашују границу од хиљаду долара.
Председник Русије је неколико пута изјавио да је Москва увек била и биће поуздан испоручилац гаса за потрошаче у Европи и Азији и нагласио да земља у пуном обиму испуњава своје обавезе.
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
РУСИЈА
„Гаспром“ повећао транзит гаса у ЕУ преко Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала