Изложба „Номади“ уметника Алексеја Дмитријева у Руском дому

© Уступио Руски дом у БеоградуИзложба "Номади" руског уметника Александра Дмитријева
Изложба Номади руског уметника Александра Дмитријева - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Изложба слика „Номади“ уметника Алексеја Дмитријева биће отворена вечерас у Галерији Руског дома у Београду. Изложба је део међународног пројекта који уједињује уметнике из разних земаља, блиских духом и блиских по схватању улоге сликарства и културе као средстава спознаје своје суштине и везе са спољним светом.

Светске сеобе као лично искуство

Животни пут Алексеја Дмитријева је својеврсна илустрација теме светских сеоба, гледана кроз призму личног искуства. Прожимање са светом архетипова древног Алтаја, забележено је у радовима уметника, саопштено је из Руског дома.
У трагању за природом, која би одговарала његовом унутрашњем свету, прошавши кроз искушења престоничког живота у Москви, изабрао је место за свој боравак планине Алтаја, прапостојбину номадске културе Скифа и Туркијаца, чије трагове чувају стене и степе овог краја, на граници Кине, Монголије, Казахстана и Русије.

Филозофско размишљање о животу и човеку

Алексеј Дмитријев, сликар изузетног талента, познат је не само у Републици Алтај, где живи и ради више деценија, већ и ван њених граница.
Дипломирао је на позоришно-уметничком факултету Универзитета у Ташкенту и по професији је позоришни сценограф. Бави се и позоришном сценографијом, костимографијом и илустрацијама.
© Уступио Руски дом у БеоградуИзложба "Номади" руског уметника Александра Дмитријева
Изложба Номади руског уметника Александра Дмитријева - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Изложба "Номади" руског уметника Александра Дмитријева
Према речима његових колега сликара, радови Дмитријева су другачији од оних, које смо навикли да видимо, разликују се од радова уметника реалиста. Његове слике су филозофско размишљање о животу и човеку.
Његово стваралаштво је одговор на савремене тенденције у сликарству, које се удаљава од сижеа, постаје условно, обраћајући нам се знацима и симболима.

Живописни крај са седам хиљада језера

Чини се да није случајно што је сликар нашао надахнуће за свој рад управо у Горном Алтају. Природу овог Сибирског краја „опевао“ је познати руски сликар Николај Рерих. То је живописни крај са седам хиљада језера, крај брзих река и немих пејзажа, у којем су се у давна времена пресецали путеви номадских племена.
Међународни уметнички пројекат „Номади“ је организован уз подршку Комитета за националну политику и медије Републике Алтај и Дома Пријатељства народа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала