- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о ситуацији на белоруско-пољској граници: Најважнији су живот и здравље људи

© Sputnik / Inna GrishukБеженцы на белорусско-польской границе
Беженцы на белорусско-польской границе - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Ситуација на граници Пољске и Белорусије је напета, Москва позива стране на одговорно понашање, јер су најважнији живот и здравље људи, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Ситуација на граници је свакако напета и забрињавајућа.То захтева одговорно понашање свих укључених страна. И, наравно, у овој ситуацији су ипак најважнији живот и здравље великог броја људи који су концентрисани у близини границе“, истакао је портпарол Кремља.

Ти људи траже пролазак преко границе, покушавају да је пређу и многи отворено траже азил у Пољској, подсетио је Песков. Према његовим речима, Москва пажљиво прати ситуацију.
На питање новинара да ли сматра да се повећавају претње безбедности Русије, портпарол је рекао да Москва види да белоруски стручњаци врло одговорно раде.
„Надамо се да ситуација на белоруско-пољској граници ни на који начин неће попримити облике који би угрозили нашу безбедност“, напоменуо је.
Истовремено, Песков је саопштио да су Москва и Минск у сталном контакту у вези са ситуацијом „путем свих могућих канала, укључујући и канала специјалних служби“.
„Размена информација је, наравно, у току. Али још једном понављам – то је проблем, реалан проблем који се у овом случају тиче Белорусије и Пољске. А ми смо свакако врло забринути због ситуације“, констатовао је он.
У понедељак је неколико хиљада миграната дошло до белоруско-пољске границе. Неки од њих покушали су да демонтирају ограду од бодљикаве жице, а пољске снаге безбедности употребиле су сузавац.
Од почетка 2021. године више од 30 хиљада миграната покушало је да пређе пољско-белоруску границу. Пољска је увела ванредно стање у регионима који се граниче са Белорусијом, не пуштајући странце.
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
СВЕТ
Пољски председник оптужио белоруске власти за кризу на граници, Варшава рачуна на подршку НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала