- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров о мигрантској кризи: Не треба заборавити чијом се кривицом ово све дешава

© POOL / Уђи у базу фотографијаЛавров о мигрантској кризи: Не треба заборавити чијом се кривицом ово све дешава
Лавров о мигрантској кризи: Не треба заборавити чијом се кривицом ово све дешава - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Мигрантску кризу на белоруско-пољској и белоруско-литванској граници треба решавати уз поштовање норми међународног права, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и додао да не треба изгубити из вида где су узроци данашње ситуације.

„Сматрам да решавање тих проблема треба да се заснива на максималном поштовању принципа међународног хуманитарног права. И наравно да се не заборави где је све почело“, рекао је руски министар после сусрета са секретаром Ватикана за односе са другим државама, архиепископом Полом Ричардом Галагером.

А узроци, како је рекао, леже у политици коју су западне земље, укључујући земље НАТО и ЕУ много година водиле на Блиском истоку и на северу Африке, настојећи да тамо наметну живот по западном моделу.
„Уз све кораке који се сада разматрају не треба заборавити где је све почело и чијом кривицом све све ово данас догађа“, истакао је Лавров.
Он је предложио Европској унији да у овој ситуацији помогне Белорусији с мигрантима као што је Турској.
„Главна одговорност за решавање мигрантске кризе је, наравно, на онима који су створили услове да се та криза распламса. Треба избегавати двоструке стандарде када је реч о питању пријема избеглица или одбијања пријема“, рекао је он.
Лавров је додао да је не треба имати једне стандарде према Италији или Пољској када се у Бриселу дискутује о томе како се Варшава и Рим понашају према мигрантима који иду у те земље.

„Исто важи и за земље из којих те избеглице иду у ЕУ. Њих треба третирати исто. Јуче се у неким дискусијама говорило о томе зашто је ЕУ издвојила средства када су избеглице ишле из Турске да би остали на њеној територији. Зашто се тако не може помоћи Белорусима“, упитао је Лавров и истакао да ЕУ мора да одговара за своје речи и поступке.

Мигрантска криза

Подсетимо, Литванија, Летонија и Пољска у последње време говоре о све већем броју илегалних миграната које приводе на граници са Белорусијом, оптужујући Минск је покретач кризе.
Минск то одлучно демантује, а белоруски председник Александар Лукашенко раније је напоменуо да Минск више неће ограничавати прилив илегалних миграната у земље Европске уније, јер због санкција Запада „за то нема ни новца ни снаге“.
Због ситуације на граници пољски председник је у пограничним областима увео ванредну ситуацију, а границу обезбеђују војска и полиција.
У понедељак су мигранти на граници покушавали да пређу на силу.
Они су покушали да савладају бодљикаву жицу, а граничари су употребили сузавац. Представник пољске граничне страже изјавио је да белоруске снаге безбедности нису упутиле колону од неколико хиљада миграната на прелаз са Пољском, већ ка зеленој граници.
Због ситуације са илегалним мигрантима који покушавају да из Белорусије уђу у Пољску, у Варшави ће се у уторак одржати ванредна седница парламента о кризи на граници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала