- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Љубинка Милинчић: Избор Европе је – руска зима или руски гас

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIСнег
Снег - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Уговоре које је склопила Русија је извршила, чак је извезла много више гаса него што је морала, каже за РТС главна и одговорна уредица "Спутњиика" Љубинка Милинчић.
Гостујући у Јутарњем програму, Љубинка Милинчић је истакла да Русија све своје обавезе испуњава и више него што се обавезала.
"Капацтет је максимално испуњен и више од тога не може. Како спојити жеље и потребе видећемо", наглашава главна и одговорна уредница "Спутњика".
Коментаришући писање штампе да је кључни гасовод "Јамал-Еевропа" пре два дана био "сув", да скачу цене енергената у ЕУ а да Вашингтон поручује да би сертификација "Северног тока 2" могла да потраје до 2022. годиине, Милинчићева каже да гасовод "Јамал" у овом тренутку служи да се напуне руска гасна складишта јер Русија нема обавезе ни према коме.
Према њеним речиима све што је обећала, уговоре које је склопила Русија је извршла, чак је извезла много више гаса него што је морала.
Сматра да се цео притисак око нове гасне кризе у ЕУ врши да би се гас извозо преко Украјине, јер су њихове цеви старе и преко тих цеви се извози 10 посто више гаса него што је уобичајено, додаје Милинчићева.
"У Европи постоји гас, то је "Северни ток 2" и они могу да одврну славину да ли хоће у марту или у августу то само од њих зависи. Постоји тржиште у Петербургу где је цена много нижа него на европском тржишту и могу тамо да купе по нижој цени. Ако Европа заиста мисли да је боља руска зима него руски гас, онда нек изволе, то је њихов избор", поручује главна и одговорна уредица "Спутњиика" Љубинка Милинчић.
Више о гасној кризи у Европи погледајте у емсији "Мој поглед на Русију":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала