- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лукашенко: Борити се против миграната тенковима - уцена

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је поводом ситуације с мигрантима на граници с Пољско да борити се против избеглица тенковима представља уцену.

„У савременом свету хватати се за оружје је равно смрти, самоубиству, сложићете се. Посебно у центру Европе, и против Белорусије. Управо су на том комаду земље у центру сви ратови почињали, одатле је све почињало. Зар историја ничему не учи?“, рекао је Лукашенко у интервјуу за часопис „Национална одбрана “.

Према његовим речима, борити се данас против миграната тенковима представља уцену.
„Борити се данас против миграната ‘леопардима’ (тенкови)? Извините, ми смо војници, схватамо шта значи водити рат с тим несрећним људима на граници с Пољском, против Белорусије, довозити колоне тенкова. То је или нека вежба или уцена “, рекао је белоруски председник.

Мигрантска криза

Подсетимо, Литванија, Летонија и Пољска у последње време говоре о све већем броју илегалних миграната које приводе на граници са Белорусијом, оптужујући Минск је покретач кризе.
Минск то одлучно демантује, а белоруски председник Александар Лукашенко раније је напоменуо да Минск више неће ограничавати прилив илегалних миграната у земље Европске уније, јер због санкција Запада „за то нема ни новца ни снаге“.
Због ситуације на граници пољски председник је у пограничним областима увео ванредну ситуацију, а границу обезбеђују војска и полиција.
У понедељак су мигранти на граници покушавали да пређу на силу.
Они су покушали да савладају бодљикаву жицу, а граничари су употребили сузавац. Представник пољске граничне страже изјавио је да белоруске снаге безбедности нису упутиле колону од неколико хиљада миграната на прелаз са Пољском, већ ка зеленој граници.
Због ситуације са илегалним мигрантима који покушавају да из Белорусије уђу у Пољску, у Варшави ће се у уторак одржати ванредна седница парламента о кризи на граници.
Пољски војници са мигрантима на граници са Белорусијом - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
СВЕТ
„Леопардима“ на мигранте: Шта стоји иза јачања војног присуства НАТО-а на граници ка Белорусији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала