Мексико у историјској штампи Србије - дигитални портал и изложба

CC0 / Pixabay / Шешири сомбреро, симбол Мексика
Шешири сомбреро, симбол Мексика - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Промоција дигиталног портала „Мексико у историјској штампи Србије“ и отварање истоимене изложбе уприличено је данас у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду поводом обележавања 75 година дипломатских односа између Мексика и Србије.
Дигитални портал и изложбу су организовали Универзитетска библиотека и Амбасада Мексика у Београду, у сарадњи са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Изложба ће бити отворена до 23.11.2021, а затим ће бити приказивана у институцијама широм Србије.
Дигитални портал презентује 353 чланка из историјске штампе Србије о Мексику у периоду од 1844. до 1953. године, а на изложби су на паноима представљени најзанимљивији чланци са овог портала. Изложбу такође чини и стара, ретка и антикварна књига о Мексику, чији је највећи део преузет из Збирке Мексика Музеја књиге и путовања Удружења Адлигат.
„Најстарији чланак је из 1844. године, што је и за нас било велико изненађење, али када све сагледамо, закључујемо да 75 година дипломатских односа између Србије и Мексика које ове године славимо представљају само круну односа који су већ постојали“, каже Софронијевић.
Материјали презентовани на порталу указују на богатство ових веза кроз разноврсност девет тема у које су сврстани презентовани чланци – оне покривају готово све аспекте друштвеног живота једне земље, од привреде, преко образовања, па све до спољне и унутрашње политике.
Амбасадор Мексика у Србији Карлос Исауро Феликс Корона истакао је овом приликом да је данашња поставка веома важна и да представља једно велико благо која репрезентује односе између Србије и Мексика које смо толико година гајили.
„Желим да истакнем да током ових 75 година непрекидних дипломатских односа Мексико гаји велико пријатељство према Србији… Од када је Мексико успоставио своју амбасаду у Србији, никада, ни у једном тренутку, није затворио своја врата“, истакао је Корона.
Професор Адам Софронијевић рекао је да су чланци представљени на овој изложби леп показатељ богатства односа Србије и Мексика који сежу још у 19. век.
Догађају је присуствовао и бивши амбасадор СР Југославије у Мексику Душан Васић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала