- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Јесмо за сусрет у оквиру „нормандијског формата“, али не и за представу без смисла

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Русија не кочи припреме сусрета у оквиру „нормандијског формата“, али да без примене договореног нема повода за било какве нове разговоре.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је јуче рекао да није могуће одржати састанак министара спољних послова четири државе које чине „нормандијски формат“ 11. новембра како су предложиле Француска и Немачка из два разлога – због његових раније планираних обавеза и, што је још важније, због тога што нема никакве реакције на предлог Москве по питању завршног документа за тај сусрет.
Из Кијева је одмах потом стигла оптужба да Русија „кочи припрему сусрета“.

„Не кочи, већ не планира да учествује у испразном изрежираном догађају. Дајте му смисао, а то значи – испуните оно што је договорено раније на нормандијском самиту и биће повода да се размотри одржавање новог састанка“, поручила је Захарова украјинском министру спољних послова Дмитрију Кулеби.

Подсетимо, раније је из Кремља саопштено да је Русија спремна за преговоре у „нормандијском формату“ на нивоу министара или у оквиру самита, али да је неопходно раније припремити завршни документ а по том питању „код колега постоји проблем“.
„Нормандијски формат“ преговора у Украјини постоји од јуна 2014. године, када су, током обележавања 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери Немачке, Русије, Француске и Украјине први пут разговарали о нормализацији ситуације у Донбасу.
Последњи пут самит је одржан у Паризу 9. децембра 2019. године. Иако постоје предлози о одржавању нових састанака у овом формату, руска страна истиче да ништа од договореног украјинска страна није испунила и да, стога, нема конкретног повода за нове разговоре.

Сукоб на истоку Украјине

Сукоб у Донбасу траје већ седам година, у борбама је страдало више од 13 хиљада људи. О решавању ситуације разговара се на састанцима контакт групе у Минску. Стране су усвојиле неколико докумената усмерених на решавање сукоба, али се размена ватре наставља.
Од 27. јула прошле године на снази су и додатне мере за обезбеђивање примирја, али од од краја фебруара у региону су почеле да се повећавају тензије.
У Москви сматрају да је главни разлог што су преговори шест година у ћорсокаку одсуство жеље Кијева да комуницира са представницама Доњецке и Луганске Народне Републике.
Устаници у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Русија: Шест година преговора о Донбасу није довољно Берлину и Паризу да дефинишу стране у сукобу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала