- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Неуништиво братство: У Татарстану почеле војне вежбе земаља ОДКБ

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаВојна вежба "Неуништиво братство"
Војна вежба Неуништиво братство - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
У Казању, главном граду Татарстана, 8.новембра почеле су војне вежбе земаља ОДКБ-а „Неуништиво братство 2021“. Како је навело Министарство одбране Русије, на вежбе су дошли војни контигенти из Русије, Белорусије, Казахстана, Таџикистана, Киргистана и Јерменије.
У вежбама ће, како је прецизирано, учествовати више од 1.700 војника и 300 јединица војне технике, укључујући руске јуришне хеликоптере Ми-24, ваздушно-транспортне хеликоптере Ми-8 МТВ5, јединице и средства за везу, специјалне намене, радарске јединице, као и јединице АБХ заштите. Увежбаваће се планирање и извођење заједничке мировне операције.
Вежба ће трајати од 8.до 12.новембра на полигону Казањске више тенковске командне школе под руководством команданта Централног војног округа, генерал-пуковника Александра Лапина, наводи се у саопштењу Министарства.
Контингенти држава-чланица ОДКБ дејствоваће у саставу мировних јединица, војне полиције, оперативних група Здруженог штаба и Секретаријата ОДКБ, формација органа унутрашњих послова, националне гарде, како и органа у области превенције и отклањања последица ванредног стања.
Ради учешћа у маневрима са Урала су у Татарстан пребачени хеликоптери Ми-24 и Ми-8.
„Током вежбе, посаде хеликоптера Ми-8 ће уз подршку јуришних хеликоптера Ми-24 обезбедити десант без падобрана уз помоћ механизама за спуштање и наменског конопца за тактичко спуштање. Осим тога, увежбаваће се заштита хуманитарних конвоја у маршу, као и евакуација условних пострадалих“, саопштило је Министарство одбране Русије.
Према саопштењу Заједничког прес центра маневара, војска ће увежбавати дејства на контролном пункту, обављати задатке у избегличком кампу, пратити конвоје са хуманитарним залихама, блокирати приступ насељу и одрадити јуришни напад на зграду окупирану од стране „милитаната“ , као и ослободити „таоце“ и пружити помоћ жртвама.
Вежба „Неуништиво братство 2021“ има задатак да унапреди вештине органа команде и руковођења ОДКБ у организовању и контролисању трупа. Поред тога, планирано је и унапређење координације војних јединица и одреда који су у саставу мировних снага Организације договора о колективној безбедности.
Организација и опрез на првом месту
Према речима Никите Дањука, заменика директора Института за стратешке студије и прогнозе Руског универзитета пријатељства народа, у току су припреме ОДКБ-а за случај ванредне ситуације која би могла да представља потенцијалну претњу.
„Зато је врло важно што у овим маневрима учествују све земље ОДКБ. Заједничка обука и планирање, спровођење мировних операција сугерише да Организација уговора о колективној безбедности може ефикасно да одговори на безбедносне претње у оперативном режиму“, каже овај експерт за РТ.
Дањук сматра да није случајно што се акценат током вежби ставља баш на хеликоптере и десант.
„Оперативне групе се могу врло брзо доставити хеликоптерима, на пример, у планинско подручје или удаљено насеље. Ми-24 и Ми-8 су дизајнирани да подрже копнене снаге на одређеном војишту“, објашњава саговорник.
Главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко истиче да то што Русија на вежбама планира да користи снаге и средства јединица везе и радиоелектронске борбе говори о жељи земаља ОДКБ да војску прилагоди могућим типовима борбених дејстава.
„Рат сада има хибридни карактер и зато треба реаговати на читав спектар претњи, укључујући и могућност информационог одговора, као и информациону конфронтацију уз примену радиоелектронског ометања“, наводи експерт.
Према речима Дањука, на предстојећим вежбама Русија и њени савезници из ОДКБ користиће не само војни приступ, већ и комплексни.
„То се ради у циљу организовања заштите унутрашњег поретка, инфраструктуре, цивилног становништва, ликвидације потенцијалних претњи и трговине дрогом, као и спречавања јачања утицаја терориста и екстремиста“, објаснио је аналитичар.
„Напетост на јужним границама“
Виктор Баранец, пуковник у пензији, оцењује да вежба „ Неуништиво братство 2021“ добија посебну важност у светлу догађаја у Авганистану.
Подсетимо, ситуација у тој исламској републици је дестабилизована након брзог повлачења америчких трупа из земље.
„Догађају у Авганистану су увелико повећали значај вежбе ОДКБ „Неуништиво братство“. Ситуација у тој земљи је толико нестабилна да се све може драматично променити. У том светлу Русија и њени савезници морају бити спремни да одбију сваку могућу претњу“, нагласио је Баранец.
Игор Коротченко је сличног мишљења. Како каже, састав војног контигента земаља ОДКБ током вежби указује на то да се државе спремају за проблеме везане за јачање активности терористичких групација у Централној Азији.
„С обзиром на напетост на јужним границама ОДКБ и могуће „извоз“ екстремизма из Авганистана на постсовјетски простор, очигледно је да су ове вежбе један од елемената система реаговања на релевантне претње. Разрађују се сценарији који се могу реализовати у случају неповољног развоја војно-политичке ситуације“, објаснио је експерт.
Баранец дотле сматра да такав састав војног контигента сугерише да се ОДКБ припрема за различите варијанте развоја догађаја: од масовних погрома и употребе борбених формација у борби против тероризма до гашења пожара и отклањања последица других природних катастрофа.
„Сада се проверава сав овај мултидисциплинарни механизам за осигурање безбедности ОДКБ, припремају се сви његови елементи, при чему то не ради свака држава појединачно, већ под заједничком командом руског генерал-пуковника. То јест, постоји један центар управљања, што омогућава да се ефикасније реагује на потенцијалне претње. Наравно, немогуће је све предвидети, али ће већина проблема током маневара бити анализирана“, истиче овај аналитичар.
Како примећује Баранец, Русија и њени савезници желе да побољшају координацију у вези са опасношћу која потиче из Авганистана.
„Због ове ситуације, руски команданти заједно са савезницима из ОДКБ-а желе да усаврше механизам за осигурање безбедности земаља организације. Систем треба да буде идеално успостављен, иако то није тако једноставно. Треба размислити како ће се успоставити логистика, за какве ратне операције држава треба да буде спремна, где да се концентришу главне групације, како ће дејствовати авијација, пешадија и артиљерија, на ком језику треба да говоре команданти и где може да се испоручи муниција. Управо ће та питања бити решена током „Неуништивог братства 2021“, објаснио је експерт.
Истовремено, аналитичари се слажу да су предстојеће вежбе ОДКБ својеврсни сигнал терористичким и криминалним групацијама у Централној Азији које можда спремају провокације у овом региону.
„Маневри су осмишљени да покажу да су Русија и њени савезници спремни да се одлучно, веома брзо и ефикасно супротставе могућим претњама у Централној Азији. ОДКБ жели да покаже да може да одговори на такве опасности“, закључује Баранец.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала