- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Још један Србин влада светом: „Све је дошло спонтано, кривац је брат, а сан – дрес Србије“

© Фото : Приватна архива / ФИБА 3x3Страхиња Стојачић – најбољи баскеташ света
Страхиња Стојачић – најбољи баскеташ света - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Страхиња Стојачић, званично најбољи баскеташ света, за Спутњик је причао о свом путу, усклађивању професионалне кошарке и баскета, као и пројекту у Гајдобри.
Стојачић има 29 година и на недавно објављеној ранг листи најбољих баскеташа заузео је прво место, а у најбољих десет налазе се још Дејан Мајсторовић, Михаило Васић, Марко Бранковић и Александар Ратков, док је Стефан Којић на једанаестом месту.
Срби и Србија доминирају већ годинама баскетом, а Стојачић за Спутњик каже да је ово само подстицај за наставак сезоне у ком следи оно најважније – Светско клупско првенство у Џеди 17. и 18. децембра.
„Леп осећај, не знам како бих описао емоције, колико сам срећан, толико знам да је најважније да ми као Уб (клуб у ком наступа) завршимо први на свету, од тога нас дели турнир у Џеди“, каже на почетку разговора Стојачић.
Стојачић се пре неколико година определио за професионални баскет, а велику утицај имао је његов брат Стефан који је годинама један од најбољих баскеташа света.
„Главни кривац је мој брат који је прешао са кошарке на баскет. Пратећи њега и ја сам заволео баскет као професионални спорт. Почело је спонтано, заједно са (Марком) Бранковићем и (Мирославом) Пашајлићем сам почео да играм током летњег периода када није било кошарке. Тада смо одиграли један, па други турнир и тако је спонтано почело“, истиче саговорник Спутњика.
Страхиња није одустао од професионалне кошарке, али каже да је тешко, готово немогуће, играти на врхунском оба спорта.
„Тешко је укомбиновати, другачија је врста припреме за баскет и за кошарку. На професионалном нивоу је неизводљиво играти паралелно оба спорта. Што се тиче Гајдобре, то је више, не могу да кажем рекреативно, али из неке љубави према спорту и кошарци. Мислим да би ми недостајало да престанем скроз да играм“.
Стојачић ове сезоне игра за Гајдобру која је један од здравијих кошаркашких пројеката у Србији.
„Први пут је ове године било дилеме да ли играти или не, зато што смо дошли до врха и зато што донекле постоји ризик од повреде играјући кошарку“.

„Гајдобра је чисто зато што волим када видим човека који воли кошарку и који жели да уложи у кошарку искључиво из љубави, без икаквих интереса. То ради Стојан, даје срце за клуб и покушава да направи лепу причу и због тога сам ушао да помогнем колико могу. Здрава средина за игру, што се тиче клуба као клуба и што се тиче публике. Играо сам у доста клубова, али никада нисам играо у тако неком месту где људима значи кошарка. Задовољство је играти за Гајдобру. Таквих тимова треба да има више у Србији“, додаје Стојачић.

Кошаркашки клуб Херцеговац из Гајдобре има жељу да уђе у КЛС. Клуб је поново активиран 2017. године, а иза свега стоји Стојан Дангубић.
„Ове године направљена је добра екипа, циљ је улазак у КЛС, с тим што има проблема када Бранковић и ја не играмо због турнира, али на последњој утакмици то се није осетило“, каже српски баскеташ.
Стојачића и Уб у децембру очекује Светско клупско првенству у Саудијској Арабији (17/18 децембар), те истиче да је потпуни фокус екипе на овом такмичењу како би Уб званично био и најбољи баскеташки клуб на планети.
С обзиром да се налази на врху света, логично је да уследи позив репрезентације и Стојачић се нада да ће наредних година бранити црвено-плаво-беле боје.
„Сваки спортиста сања о томе, да једног дана носи дрес репрезентације. То су наравно планови за будућност, следеће године на програму je Европско и Светско првенство, а затим и Олимпијске игре 2024. у Паризу“, рекао је Стојачић и додао да би била круна каријере када би се освојила медаља на Играма.
Кратко смо се дотакли разлике између баскета и кошарке, колико је другачија припрема за „3x3“ од класичне пет на пет кошарке.

„Има доста ствари на којима се радити, ми смо директан пример тога. У екипу су нам ушли Данило Лукић и Марко Ждеро, који су тренутно и у репрезентацији Србије. Ту је и кондициони тренер Дарко Крсман. Они су нам тренери и може се рећи да се види напредак у нашој игри. Дуго су у томе, јако је битно имати добар тим око себе, стручни штаб... Нама је јако допринео ове године Дејан Мајсторовић, као искусан играч који је све то прошао, донео нам је сигурност, самопоуздање, детаље који су доста унапредили нашу игру“, закључио је Страхиња Стојачић.

Бронза за баскет екипу Србије!
Србија преко Русије до крова света – тројка Булута у последњој секунди за титулу /видео/
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала