- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Тиодоровић открио како ћемо славити новогодишње празнике и шта нас чека 2022.

© AP Photo / Alberto PezzaliСтановници Лондона у ноћном клубу прославили укидање корона мера
Становници Лондона у ноћном клубу прославили укидање корона мера - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић дао је не баш оптимистичну прогнозу епидемиолошке ситуације у Србији током наредних месеци.
Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић дао је не баш оптимистичну прогнозу епидемиолошке ситуације у Србији током наредних месеци.
С обзиром на то да иду бројне прославе, Нова година и Божић, Тиодоровић је открио како ће се то одразити на тренутну ситуацију са коронавирусом.
"Нема другог начина него да се понашамо у складу са тренутном ситуацијом, а то је да не заборавимо на опрез и на здравље. Најбоље би било да се у кратком времену вакцинише што већи број људи. И да постигнемо што већи заштитни бедем, да вакцинишемо још 30 одсто људи. Али да ли је то могуће, ја у то не верујем. Почело је да расте интересовање за вакцинацију због ових ковид пропусница, може да се то одржава и даље, али то је све у границама онога што народ прихвата. Али то неће повећати више од 10 до 15 одсто, али то је недовољно. Што се слава и прослава тиче, било би добро да макар као прошле године, славимо у породичним условима што славе и јесу заправо, породични скупови. Да се не дешавају велика окупљањима. Без кафана, без ресторана. То највероватније важи и за Нову годину. Био сам оптимиста, говорио сам да је могуће да ћемо бити слободнији, али нажалост показало се да тај оптимизам није реалан - рекао је професор за "Блиц".
Међутим, на питање чему можемо да се надамо у наредној години, проф. др Тиодоровић дао је нешто оптимистичнији одговор.
"Ако буде више вакцинисаних, и ако буде више преболелих са добрим имунитетом, можемо очекивати да болест нема епидемијски карактер, него да постане ендемска. На пролеће може да буде мирно ако се број вакцинисаних буде повећао макар на 70 одсто. Ту имамо и оне са природним имунитетом, али показало се да он траје нешто краће. Зато је важна вакцинација, и без великог обухвата нема повратка у нормалу. Дакле, све зависи од нас и наше сопствене одговорности. Па тако и ток епидемије. Колико вируса дамо простора да циркулише, тако ће нам и бити - каже професор Тиодоровић.
Лек за вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
СРБИЈА
Лончар: Србија прва у свету добија нови лек против короне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала