- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Трка за кључна места у држави: Шта показује анкета пред изборе у Бугарској?

© Sputnik / Alexey VitvitskyИзбори у Бугарској
Избори у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Недељу дана уочи председничких и парламентарних избора, агенција за социолошка истраживања „Маркет Линкс“ и телевизија „бТВ“ представили су резултате истраживања јавног мњења. На основу резултата, други круг председничких избора је готово неизбежан. Што се тиче парламентарних избора, најбоље се котирала бивша владајућа странка ГЕРБ.
Према подацима истраживања, више од половине учесника ће изаћи на гласање – 58 одсто.
Актуелни председник Румен Радев освојио је највећи број гласова у анкети 46,7 одсто, док је на другом месту ректор Универзитета у Софији Анастас Герџиков – 25,6 одсто. На трећем месту је лидер протурске странке ДПС Мустафа Карадај са освојених 10,3 одсто гласова, а на четвртом председник Врховног касационог суда Лозан Панов – 7,7 одсто.
Обзиром да резултати анкете показују да кандидати нису освојили потребних 50 одсто, други круг председничких избора је вероватно неизбежан.
Главни опонент Радева, Анастас Герџиков, више пута је позивао председника да се састану на дебати, а најновији покушај био је јуче док су обојица били у посети граду Хасково. Чекао је пола сата, међутим, Радев се није појавио, а Герџиков закључује да је његов противник требало да пошаље свог потпредседницу Илијану Јотову.
Имам осећај да је она председнички кандидат БСП, а не потпредседник“, рекао је противник Радева, назвавши је храбром и компетентном особом. Радев је, са своје стране, уверавао свог противника да ће се дебата одржати ако дође до другог круга.
Што се тиче парламентарних избора, већина учесника анкете даје предност двема странкама – бившој владајућој ГЕРБ и потпуно новој формацији бивших министара „Наставићемо са променама“.
Како се наводи, ГЕРБ добија 23 одсто гласова, „Наставићемо са променама“16, 3 одсто, БСП – 12,1 одсто, протурска ДПС – 11,2 одсто, колација Демократска Бугарска – 10,5 одсто, а победник на последњим изборима, странка телевизијског водитеља Славија Трифонова „Постоји такав народ“ нашла се тек на шестом месту, са 9,7 одсто гласова.
Подсетимо, у Бугарској ће 14. новембра бити одржани председнички и парламентарни избори. Парламентарни избори ће бити трећи по реду ове године.
Гласање на општим изборима у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
РЕГИОН
Бугарска пред новим изборима: Анкете откривају кога ће гласачи подржати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала