- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Велики међународни успех Института Винча - Пројекат лечења болести која важи за ретку и непредвидиву

Микроскоп - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Научно-иновативни пројекат "Innovative therapy of bromazepam combined with nerve stimulation in the treatment of rare disease Menier" (Иновативна терапија бромазепамом у комбинацији са нервном стимулацијом за лечење ретке Менијерове болести) заузео је друго место на међународном конкурсу Zhonguancun International Exchange Conference 2021.
Пројекат под руководством др Тијане Бојић, научног саветника из Института за нуклеарне науке Винча, ушао је у најужи избор од 100 најбољих иновативних пројеката (од 3.000 пројеката који су учествовали у конкурсу).
Како је саопштило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, од десет научних категорија у којима је обављена селекција, у категорији "Биотехнологија и иновативна медицина" пројекат је заузео друго место од 10 најбољих, пренела је екапија.
Шта је Менијерова болест
Менијерова болест представља поремећај на нивоу унутрашњег уха, односно вестибулокохлеарног апарата. Манифестује се најчешће унилатерално са јаком вртоглавицом у виду напада, наглувошћу и са зујањем и притиском у истом уху, пише портал Зона медицине.
Сам процес који доводи до појаве болести одвија се у мембранозном делу уха. Наиме, долази до пораста притиска ендолимфе због појачаног стварања или смањеног отицања. Узрочници могу бити и неадекватан имуни одговор, вирусна инфекција, генетичка предиспозиција.
Притисак толико расте да на крају доводи до пуцања Рајзнерове мембране и мешања ендолимфе са перилимфом. Због продора јона калијума којима је ендолимфа богата настаје парализа нервних влакана вестибулокохлеарног живца што доводи до појаве поменутих симптома.
Менијерова болест подразумева понављање напада јаке вртоглавице који могу трајати и до неколико сати. Вртоглавицу прати једнострано ослабљен слух. Пацијенти у току напада једва да чују. Касније слух се побољшава, али никада не достиже ниво пре напада. Поменута два симптома прати и истострани тинитус (зујање у уху). Тинитус је ниске фреквенције и такође се мења у односу на напад. Оболеле особе често пријављују још један симптом, а то је притисак у уву. Менијерова болест је јако ретко присутна на оба уха, најчешће је то унилатерални (једнострани) облик.
Болест је непредвидива и ни мало једноставна. Ова особина додатно је компликује јер се учесталост напада и тежина не могу проценити. У клиничкој пракси пацијенти могу имати неколико напада током живота, а постоје и они који имају неколико напада на месечном нивоу. У периоду између напада особе се осећају добро, али могу имати страх од напада и психичке проблеме.
Када болест дуже мирује пацијентима се постепено може искључити терапија. Особе са Манијером не смеју да раде на местима где могу да угрозе свој и туђи живот и да проузрокују већу материјалну штету.
Симптоми Менијерове болести се јављају у нападима са флуктуирајућим слухом. Могу трајати неколико минута или сати. На почетку болести симптоми се повлаче.
Права Менијерова болест је релативно ретка. Разни аутори наводе да је њена учесталост на ниво од 4 до 10 на 100.000 становника, пише Википедија на српском.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала