Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Влада усвојила Предлог закона о референдуму, укида се цензус

© Sputnik / Радоје ПантовићКонференција за медије Владе Србије
Конференција за медије Владе Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о референдуму и народној иницијативи којим се укида обавезни цензус за излазак потребног броја гласача као услова за успех референдума.
Из владине Канцеларије за сарадњу с медијима саопштено је да ће овај закон грађанима омогућити да "ефикасно остварују своје Уставом загарантовано право на учешће у вршењу власти путем народне иницијативе и референдума".
Новим законом се, истиче се, отклањају недостаци низа решења из важећег закона, због којих су грађани институте референдума и народне иницијативе у пракси ретко користили.
"Услед чињенице да је тренутно важећи Закон донет још 1994. године, нови предлог закона садржи и бројна усклађивања са Уставом, пре свега на плану укидања обавезног цензуса за излазак потребног броја гласача као услова за успех референдума, као и у сврху уређивања свих врста референдума предвиђених Уставом", истиче се у саопштењу.
Решења предвиђена Предлогом закона заснивају се на препорукама Савета Европе из "Ревидираног кодекса добре праксе у области референдума" из октобра 2020. године.
Владе Србије донела је и Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500 чиме је малопродајна цена хлеба од брашна тог типа ограничена на максималних 46 динара у наредних шест месеци са могућностима продужења.
Учешће ове врсте хлеба у структури набавке свих врста хлеба сваког трговца, треба да буде најмање 30 одсто, како би се онемогућило избегавање примене ове уредбе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала