- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова одговорила на оптужбе о искоришћавању мигрантске кризе: Тензије у ЕУ повећавају се годинама

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПољски војник на белоруско-пољској граници поред ограде од бодљикаве жице
Пољски војник на белоруско-пољској граници поред ограде од бодљикаве жице - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
Тензије у Европи заоштравају се већ дуги низ година, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова кометаришући изјаву Пољске у вези са наводном „експлоатацијом” кризе на пољско-белоруској граници од стране Русије.
Захарова је на свом каналу на Телеграму написала да је портпарол пољског Министарства спољних послова Лукаш Јасина изјавио да Русија „експлоатише” кризу на пољско-белоруској граници, лаже и манипулише чињеницама, „што доводи до повећања тензија у Европи”.
„Поштовани Лукаше, тензије у Европи се повећавају већ дуги низ година. Пре свега, јер су неке њене земље изгубиле независност како би се додвориле политици неевропских земаља у реализацији њихове спољне политике, као и због неодговорног мешања у послове суверених држава и двоструких стандарда у приступима најважнијим демократским принципима. Примера је много. Неки од њих постали су књишки“, написала је Захарова.
Према њеним речима, уништавање ирачке државности, до које је дошло због деловања америчке администрације и држава које су јој се придружиле, међу којима је Пољска играла активну улогу, довело је до тектонских померања у региону.
Како је приметила, „арапско пролеће“ које је спонзорисао Запад, кампања НАТО-а против Либије, интервенција колективног Запада у Сирији и подршка тамошњем међународном тероризму и, што је најважније, појава ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији) на рушевинама ирачке државе – „све је то довело до масовног егзодуса избеглица и миграната из тог дела света у Европу“.
„Не треба се претварати као да је све почело јуче. Ситуација на источној граници ЕУ само је део шире слике. Не видети је, не схватати и не признавати представља манипулацију чињеницама и лаж. Најстрашнију могућу. Лаж по себи, па и више. Нажалост, нисам видела ваше огорчење због лажних публикација у западној, укључујући и пољску, штампи, која је у глобалној европској мигрантској кризи поново видела ‘руку Кремља’“, истакла је портпаролка.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је раније да Европска унија треба да одговара за своје поступке у ситуацији са мигрантском кризом на граници Белорусије са Пољском и Литванијом, а Брисел би могао да помогне Минску на исти начин као што је некада помагао Турској да се избори са приливом миграната.
У понедељак је неколико хиљада миграната дошло до белоруско-пољске границе. Неки од њих покушали су да демонтирају ограду од бодљикаве жице, а пољске снаге безбедности употребиле су сузавац.
Од почетка 2021. године више од 30 хиљада миграната покушало је да пређе пољско-белоруску границу. Пољска је увела ванредно стање у регионима који се граниче са Белорусијом, не пуштајући странце.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала