- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Америка муку мучи са инфлацијом, Бајден реаговао

CC0 / пиксабеј / Економска криза
Економска криза - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Инфлација у Сједињеним Државама, мерена растом потрошачких цена, скочила је у октобру на 6,2 одсто у односу на исти месец 2020. године, на највиши ниво од децембра 1990. године, објавило је данас Министарство рада. Овај податак изазвао је шок у стручној јавности, а председник Џозеф Бајден је прогласио заустављање инфлације топ приоритетом.
Базна инфлација, из које су изузете цене хране и енергије, порасла је на 4,6 процената на годишњем нивоу, што је њен најбржи раст од августа 1991, преноси ЦНБЦ.
Аналитичари компаније "Дау Џонс" процењивали су раст октобарске инфлације на 5,9 одсто.
У односу на септембар, потрошачке цене су порасле за 0,9 процената наспрам очекиваног раста од 0,6 посто, преноси Танјуг.
Базна инфлација је на месечном нивоу повећана за 0,6 одсто у односу на прогнозираних 0,4 процента.
Највећи допринос убрзању инфлације потиче од раста цена енергената, при чему је лож уље поскупело за 12,3 посто на месечном нивоу, а у односу на прошлиу годину за чак 59,1 проценат. Цене енергије су порасле за 4,8 посто у октобру у односу на претходни месец, а на годишњем нивоу за 30 одсто.
Велики утицај на раст потрошачке инфлације имале су и цене половних возила које су повећане за 2,5 одсто на месечном и за 26,4 процента на годишњем нивоу. Нова возила су у октобру била скупља за 1,4 посто него у септембру, а у поређењу са лањским октобром за 9,8 посто.
Октобарске цене хране биле су за 0,9 процената више него претходног месеца, а на годишњем нивоу су порасле за 5,3 посто.

Бајден прогласио заустављање инфлације топ приоритетом

Податак о скоку инфлације шокирао је стручну јавност и политичаре те се по првим реакцијама чини да је дошло до преокрета у досадашњој јавној реторици према којој је инфлација само привременог, прелазног карактера. Стручњаци процењују да ће америчке Федералне резерве након овог податка морати да дижу камате пуно раније него што су најављивали, преносе агенције.
По први пут и амерички председник Џозеф Бајден морао је јавно да призна да инфлација постаје озбиљан проблем. Прогласио је заустављање инфлације „топ приоритетом“.
"Дао сам налог мом Националном економском савету да пронађе начин за снижавање тих трошкова, те затражио од Федералне трговинске комисије да спречи било какву тржишну манипулацију или намештање цена", рекао је Бајден.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала