- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка упозорава Русију да „не понавља грешке из 2014. године“

© AP Photo / Frederic J. BrownЕнтони Блинкен
Ентони Блинкен  - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је Русију да „не понавља грешке из 2014. године“ у Украјини.

„Брине нас да би Русија могла да направи озбиљну грешку и покуша да понови оно што је учинила 2014. године када је нагомилала трупе дуж границе, прешла је и продрла на суверену украјинску територију, притом је лажно изјављивала да је испровоцирана“, рекао је Блинкен на састанку са министром спољних послова Украјине Дмитријем Кулебом.

Истовремено је додао да све провокације долазе само из Москве.
„Све провокације које видимо долазе из Русије, сва та премештања трупа дуж украјинских граница“, оценио је Блинкен и похвалио украјинску страну за „суздржаност“.
Такође је нагласио да не разумеју намере Москве, али „да знају како она делује“, те да се САД консултују са савезницима и партнерима поводом „необичне војне активности“ Русије у близини украјинских граница.
Блинкен је саопштио и да Америка подржава деескалацију у региону и решавање сукоба на истоку Украјине дипломатским путем.
Амерички државни секретар је такође током састанка рекао да Америка пажљиво прати могуће покушаје Русије да употреби енергенте као оружје против других земаља, „као што се то већ дешавало у прошлости“.
Кулеба је, са своје стране, истакао да Русија „већ користи гас као оружје“ против других земаља, додајући да пројекат гасовода „Северни ток 2“ није само проблем за његову земље, него за целу Европу.
Блинкен је подсетио да су се Америка и Немачка договориле да ће предузети мере уколико се испостави да Русија користи тај гасовод као инструмент политичког притиска на друге земље.

Повеља о стратешком партнерству

Америка намерава да настави са санкционим притиском на Русију како би подржала Кијев, наводи се у повељи о стратешком партнерству САД и Украјине која је потписана током посете украјинске делегације Вашингтону.

„Сједињене Америчке Државе намеравају да подрже напоре Украјине у супротстављању оружаној агресији, подривању економије и енергетике, као и злонамерној сајбер активности Русије између осталог задржавањем санкција против Русије или у вези са Русијом“, наводи се у документу.

Истиче се да ће мере против Русије бити на снази „до обнављања територијалног интегритета Украјине“.
Америка такође подржава тежње Украјине у НАТО и изјављује да никада неће признати Крим руском територијом. Прецизирано је да САД подржавају „нормандијски формат“ за решавање сукоба у Украјини, али сматрају да Русија „управља сукобом“ у Донбасу.
Амерички медији у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије на граници са Украјином. Како је рекао портпарол председника Русије Дмитриј Песков, Русија премешта трупе у оквиру своје територије и по свом нахођењу. Према његовим речима, то никога не угрожава и никога не треба да брине.
Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу након преврата у Украјини 2014. године. Украјинске власти су раније више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
РУСИЈА
Кад Украјина запрети Русији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала