- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белоруски министар о мигрантској кризи: Није проблем у Минску, већ у ЕУ

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПрипадници пољске војске на белоруско-пољској граници
Припадници пољске војске на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј изјавио је да проблем миграционе кризе није у Белорусији, већ на страни Европске уније која на тај начин жели да „казни“ непокорну земљу.
„Проблем није у Белорусији, проблем је на страни Европске уније, јер ми видимо и убеђени смо да Европска унија нема никакву стратегију према Белорусији. Шта је суштина њихове политике? Задатак је казнити непокорну земљу која има различито гледиште“, рекао је шеф белоруске дипломатије на брифингу у Москви након заједничког састанка министарстава спољних послова Русије и Белорусије.
Министар сматра да се тај проблем може решити само дијалогом.
„Овај приступ сматрам апсолутно неприхватљивим, у сваком случају треба да буде дијалога. Али они су се толико сатерали у ћошак да не могу да се извуку из њега“, рекао је Макеј.

Концентрисање пољске војске на граници са Белорусијом

Како је навео, лидери низа западних држава делују „безумно“ по питању Минска, укључујући и ситуацију са мигрантима на белоруско-пољској граници.
„Неодговорна, безумна политика лидера западних држава данас је постала норма. Они чак и не прорачунавају ситуацију неколико корака унапред, реагујући ситуационо на одређене ствари“, констатовао је он.
Министар је додао да је довлачење 15 хиљада пољских војника на границу против миграната нарушавање свих норми.
„Данас, довођењем... већ 15 хиљада војника против уплаканих жена и деце и не пуштајући их у Европу, где они толико желе да стигну – за мене је то немогуће да замислим. Ово је кршење свих норми“, рекао је Макеј на брифингу у Москви.

Агресија неће остати без одговора

Белоруски министрар сматра да је против Белорусије покренута комплексна агресија великих размера и да та дејства не могу остати без одговора.
„Временом ситуација за обе наше земље не постаје лакша, расте притисак санкција на Минск и Москву. Према Белорусији је покренута права комплексна агресија великих размера у различитим правцима. Намеравамо да одлучно бранимо позицију конструктивног и дијалога са узајамним поштовањем са свим државама, полазећи од тога да сва непријатељска дејства против наших земаља не могу и не смеју остати без консолидованог одговора“, истакао је он.
„Оптужбе да Белорусија наводно организује овакве токове (миграната) су неосноване. Из неког разлога ради медитерански правац (кретања миграната), ради балкански правац. Тамо, као што се зна, мигранти долазе и добијају одговарајуће привилегије и потребну заштиту. А Белорусија се из неког разлога показала као кост у грлу“, додао је он.
По његовом мишљењу, велики број политичара у Европи може само да „маше секиром санкција“. Макеј је уверио да ће Минск, заједно са Москвом, наћи „адекватан одговор на вештачки створену претњу“ на граници од стране НАТО-а.

О појачавању трупа НАТО-а на граници Савезне државе

Макеј је додао да су Минск и Москва забринути због јачања моћи НАТО-а на границама Савезне државе.
„Време је да се подсетимо полузаборављеног термина из совјетске ере – детант. С тим у вези, изражавамо забринутост због континуираног неоснованог јачања војне моћи НАТО-а на границама Савезне државе. За сада западни партнери преферирају да нас не слушају“, закључио је он.
Државни гранични комитет Белорусије у понедељак је саопштио да је велика група избеглица из земаља Истока и Африке кренула на границу Белорусије са Пољском. Увече је гранична служба саопштила да је ситуација са избеглицама на граници са Пољском и даље изузетно напета: више од две хиљаде избеглица, укључујући значајан број жена и деце, зауставило се испред пољске ограде на граници.
Пољске снаге безбедности их не пропуштају, а мигранти су више пута покушавали да пресеку постављену бодљикаву жицу и уђу у Пољску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала