- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Четири врсте рибе које не треба јести често

CC0 / pixabay / Туна
Туна - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Избалансирана исхрана која укључује и конзумирање рибе рецепт је за здрав живот. Природни извор протеина, садржи јод, селен, калцијум, витамине А и Д, као и омега 3 масне киселине – то су све нутријенти које садржи риба. Међутим, неке врсте рибе садрже висок ниво живе, која спада у тешке метале, па би требало да их избегавате.
Агенција за безбедност хране у Шпанији (АЕСАН) у више је наврата упозорила на присутност овог елемента у различитим рибама.
Које рибе садрже највише живе?

Плаворепа туна

Плаворепа туна је једна од врста рибе која садржи висок ниво живе. У Европи се може пронаћи на атлантским обалама и у Средоземном мору и могу досећи величину од стотине килограма, због чега акумулирају велику количину споменутог тешког метала.

Сабљарка

Сабљарка је велика грабљивица и карактерише је дуги спљоштени кљун. Ова врста може да буде дугачка до четири метра и да досегне тежину већу од 500 килограма, па тако и садржи велику количину живе у поређењу с другим рибама.

Ајкуле

Ајкула је једна од већих грабљивица, а њена величина и способност храњења другим мањим врстама чини је врстом с високим нивоом живе.

Штука

Штука је риба која може да живи у сланом и слатководном окружењу. Њен карактер грабљивице и величина чини је једном од врста које чувају више живе у свом телу, преноси портал "Слободна Далмација".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала