Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЦИНС: Колико је вакцинисаних и невакцинисаних међу хоспитализованим и умрлим

© REUTERS / MARKO DJURICAКовид одељење Клиничко-болничког центра у Нишу
Ковид одељење Клиничко-болничког центра у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Подаци које је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) добио из 21 здравствене установе показују колико је вакцинисаних и невакцинисаних међу хоспитализованим и умрлим ковид пацијентима.
У протекла два месеца новинари ЦИНС-а су послали 79 захтева за приступ информацијама од јавног значаја – Министарству здравља, Институту за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут, институтима, болницама и заводима за јавно здравље у Србији. ЦИНС их је питао да ли су хоспитализовани и умрли ковид пацијенти били вакцинисани и ако да, којом вакцином. Реч је, између осталог, о болницама које су на списку „Батута“ јер поседују респираторе за лечење најугроженијих. Информације је доставила 21 институција.
Како наводи ЦИНС, податке, између осталог, нису добили од већих здравствених центара у земљи у којима се лече и пацијенти оболели од короне, попут КБЦ Бежанијска коса, КБЦ Звездара, КЦ Војводина и КЦ Ниш.

„Министарство здравља нам је у два наврата рекло да ове информације не поседује иако смо од појединих болница добили информацију да њима прослеђују податке. Министарство нас је затим упутило на ‘Батут‘, из ког су нам одговорили да немају тражене податке“, пише ЦИНС.

Подаци које су добили ипак показују да је у Србији значајно већи број хоспитализованих и умрлих ковид пацијената био невакцинисан. Међу онима који су, упркос вакцинацији, били на болничком лечењу или су умрли због короне, највише је оних који су примили вакцину кинеског произвођача Синофарм, наводи ЦИНС.
Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије од 9. септембра бележи да ли су хоспитализовани ковид пацијенти вакцинисани или не. На тај дан су, на захтев Министарства здравља, урадили пресек стања. Тако је тог дана у Клиници било хоспитализовано 89 пацијената од којих је већина била невакцинисана. Од 9. до 15. септембра примљено је још око 50 ковид пацијената, од којих је више од половине било вакцинисано, углавном Синофармом, пише ЦИНС.
У Општој болници Ваљево је од почетка године до 24. октобра укупно хоспитализовано више од 2.000 људи. Од тог броја је преминуло око 22 одсто. Хоспитализовани и умрли су у највећем броју били невакцинисани – према тим подацима, било је хоспитализовано 83,9 одсто невакцинисаних и 16,1 одсто вакцинисаних, а од броја умрлих 79,8 одсто је било невакцинисано, а 20,2 одсто вакцинисаних. Подаци које је ЦИНС добио од Завода за јавно здравље Врање показују да је од почетка године до 24. октобра у Врању од короне преминула 261 особа, од чега око 90 одсто невакцинисаних.
Према подацима Завода за јавно здравље Ужице, од почетка године до краја јула у Здравственом центру Ужице, који обухвата болницу у Ужицу, Прибоју и Пријепољу, због короне је на болничком лечењу било смештено нешто мање од 2.300 пацијената. Од тога скоро 2.000 није примило вакцину против вируса корона. До краја јуна је у болницама у Златиборском округу од короне преминуло 509 особа – од тога су 494 били невакцинисани, док је 15 особа, просечне старости 84 године, било вакцинисано Синофармом.
Из Опште болнице Нови Пазар за ЦИНС наводе да се од почетка године до средине септембра у тој установи међу хоспитализованима нашло од 85 до 90 одсто невакцинисаних.
У истом периоду је на лечењу због короне у Општој болници Крушевац лежала су 2.002 пацијента, а из болнице објашњавају да је највећи број са тешком клиничком сликом био невакцинисан.
Пунктови за вакцинацију на Београдском сајму - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
РУСИЈА
Десетоструко повећана потражња за вакцинацијом у Европи међу Русима: Помама за Србијом и Хрватском
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала