- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Џаферовић: Додик ће завршити у Хашком трибуналу ако се не опамети

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICШефик Џаферовић на конференцији за новинаре после Трилатералног састанка
Шефик Џаферовић на конференцији за новинаре после Трилатералног састанка - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да је Босна и Херцеговина у највећој кризи од потписивања Дејтонског мировног споразума и да је она врло узнемиравајућа, а за насталу ситуацију је оптужио руководство Републике Српске, пре свега српског члана Председништва Милорада Додика, који би, како тврди, могао земљу да одведе у рат.
Џаферовић је за турску телевизију TRTworld рекао рекао да Република Српска на челу са Додиком бојкотује БиХ институције и прети урушавању до сада постигнутих реформи, с циљем сецесије.
"Ми то никада нећемо дозволити, ни да се уруше реформе нити да се од БиХ отцепи било који део земље. А пут којим је кренуо Додик могао би нас одвести у рат", рекао је Џаферовић.
За Додика каже да није научио лекцију прошлости и да, како каже, треба да научи елементарну лекцију из историје - а то је да је онај ко је атаковао на БиХ завршио у хашком трибуналу или "на сметлишту историје".
"Тако ће завршити и Додик ако се не опамети и не заустави ову сулуду акцију коју води", рекао је Џаферовић, који тврди да Додик не крије да наставља идеологију Радована Караџића и Ратка Младића, као и да "баштини идеју "велике Србије".
"Мислим да би нас пут, којим је кренуо Додик, могао одвести у рат", рекао је Џаферовић.
Он је рекао и да присуство међународне заједнице у БиХ, преко ОХР-а, ПИЦ-а, као и да они морају да раде свој посао.
То, каже, није обични међународни интервенционизам, то је интервенционизам који је потписан Дејтонским споразумом као механизам.
Међутим, додао да како је, како каже, међународна заједница попуштала у БиХ, тако је Додик "почео да диже главу".
Он каже да је ОХР прописан Дејтонским споразумом, који има неколико сведока од којих је набројао Велику Британију, Француску, Руску Федерацију Европску унију и САД, не поменувши притом Србију и Хрватску.
"На тим државама је да имају снажан ангажман да БиХ функционише по Дејтонском споразуму, али Русија води неку другачију игру...", рекао је Џаферовић.
Према његовим речима, све указује да је Додик под утицајем Руске Федерацији, што се види, како каже, да они некритички подржавају Додикову политику о било којем ставу.
"Руска Федерација такође нема стратешке интересе на Западном Балкану, јасно је да је Западни Балкан пројектован као део ЕУ и НАТО, а Русија игра на тактичком нивоу с циљем да том тактиком том тактиком има неку монету за поткусуривање са неким другим светским силама", каже Џаферовић.
Говорећи о будућности БиХ, Џаферовић каже да она зависи од њених грађана и истиче:
"Ми смо је бранили од 92. до 95. и одбранили, и ако буде требало поново ћемо то да радимо. Никада јој нико ништа неће моћи наудити, али због оваквих политика можемо да имамо сви ми много штете", рекао је Џаферовић.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала