- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Нове претње стратешкој стабилности у области контроле наоружања

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
У области контроле наоружања појављују се нови изазови и претње које подривају стратешку стабилност, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Разговараћемо о стању ствари у области неширења, разоружања и контроле наоружања. Ситуацију у овој области карактеришу растуће тензије, непредвидивост, заоштравање старих и појава нових изазова. Наставља се разарање постојеће међународне архитектуре контроле наоружања јачањем војно-политичких фактора који подривају глобалну стратешку стабилност“, рекао је Лавров пред састанак колегијума руског и белоруског министарства спољних послова.

Координација омогућила заустављање притиска Запада

Заједничка спољнополитичка координација Русије и Белорусије омогућила је да се зауставе покушаји Сједињених Америчких Држава и Европске уније да изврше притисак у међународним организацијама, рекао је Лавров на састанку колегијума министарстава.
Министар је напоменуо да ће на заседању колегијума стране сумирати резултате спровођења досадашњег програма координисаних дејстава у области спољне политике држава-потписница Уговора о формирању Савезне државе за 2020-2021. годину.
„Полазимо од тога са нашим белоруским пријатељима да је заједнички рад на основу овог основног документа омогућио да се ефикасно зауставе покушаји такозваног колективног Запада да изврши притисак на наше земље. Сарадња на сузбијању антибелоруске кампање коју су покренули Вашингтон и његови европски савезници у међународним организацијама, укључујући УН, ОЕБС, Савет Европе, Савет Међународне организације цивилног ваздухопловства (ИКАО), развила се прилично ефикасно“, истакао је руски министар.
„Блиско смо координисали наше приступе. У блиском контакту са савезницима и истомишљеницима спречили смо покушаје искоришћавања ових мултилатералних платформи на штету интереса наше две државе“, нагласио је Лавров.

Поверење у области ракетног наоружања

Руски министар је додао да се Москва и Минск залажу за повећање нивоа поверења у области ракетног наоружања.
„Москва и Минск се залажу за враћање поверења и конструктивног дијалога у евроатлантском региону како би се спречила трка у наоружању и повећавање војне активности на штету дугорочних безбедносних интереса свих земаља које се налазе у овом региону“, навео је Лавров. рекао.
Он је додао да ће се на састанку разматрати и ситуација настала око Споразума о отвореном небу након повлачења Сједињених Америчких Држава.
У среду се у Москви одржава годишњи заједнички састанак колегијума Министарства спољних послова Русије и Белорусије. Њиме ће председавати министри спољних послова Сергеј Лавров и Владимир Макеј.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала