- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачка: Лукашенко развија опасну ескалацију на граници ЕУ

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIНемачки министар спољних послова Хајко Мас
Немачки министар спољних послова Хајко Мас - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко наставља да развија опасну ескалацију на граници са Европском унијом из које нема излаза, изјавио је вршилац дужности министра спољних послова Немачке Хајко Мас.
„Слике и утисци које добијамо са белоруског пограничног подручја су страшни. Господин Лукашенко наставља да развија опасну спиралу ескалације из које за њега нема излаза. Он немилосрдно користи људе који траже азил као таоце. Свесно врши притисак на целу Европску унију и поједине земље-чланице ЕУ, као што су Пољска и Литванија, и на тај начин свесно ризикује животе погођених, који за њега нису ништа друго до фигуре у његовој игри за власт“, рекао је Мас.
Према његовим речима, „Европска унија не може се уцењивати“. Мере које су предузете у Европској унији против „издајничког и нехуманог понашања господина Лукашенка и његових савезника” у последњих неколико месеци већ су „јасно ставиле до знања” да ће ЕУ следити овај пут „заједно, доследно и из све снаге“, истакао је Мас.
Истовремено, Мас је нагласио да Европска унија не намерава да остави избеглице у невољи, а „разне хуманитарне организације спремне су да помогну – и у Белорусији и у Пољској”.
Мас није искључио могућност проширења и пооштравања европских санкција против белоруских власти.
„Увешћемо санкције свима онима који учествују у циљаном превозу миграната. Лукашенко мора да схвати да његов план неће успети. То не искључује могућност да ће се санкције касније проширити и на друге области економије“, истакао је он.
Како је навео, Европска унија је спремна да извуче „јасне закључке” у вези са земљама и авио-компанијама које су укључене у транспорт илегалних имиграната у Белорусију.
„Нико не може некажњено да учествује у нехуманим Лукашенковим активностима. Ову поруку преносимо земљама порекла (илегалних миграната) и транзитним земљама, као и авио-компанијама уз помоћ који се људи превозе у Белорусију“, додао је немачки министар.
Државни гранични комитет Белорусије у понедељак је саопштио да је велика група избеглица из земаља Истока и Африке кренула на границу Белорусије са Пољском. Увече је гранична служба саопштила да је ситуација са избеглицама на граници са Пољском и даље изузетно напета: више од две хиљаде избеглица, укључујући значајан број жена и деце, зауставило се испред пољске ограде на граници. Пољске снаге безбедности их не пропуштају, а мигранти су више пута покушавали да пресеку постављену бодљикаву жицу и уђу у Пољску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала