- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

После интервјуа са Комшићем: Kривична пријава против српског новинара због Сребренице - са грешком

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељко Комшић
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Институт за истраживање геноцида Канада (ИГК) саопштио је на свом интернет порталу да је Тужилаштву Босне и Херцеговине поднета кривична пријава против новинара Тањуга, Марка Трошића, због наводног негирања геноцида у Сребреници.
Наводи се да је Трошић у кабинету председавајућег Председништва Босне и Херцеговине, Жељка Комшића, јуче у Сарајеву током интервјуа наводно негирао геноцид у Сребреници који је, како додају, утврђен правоснажним пресудама међународних и националних судова.
Иначе, интервју са Комшићем је водио новинар Марко Ивас, а Трошић је био за камером, са чим Институт очигледно није упознат, или је у журби, да се поднесе пријава, ова чињецица превиђена на тај начин починио кривично дело према Кривичном закону БиХ.
Реч је о пријави по измењеном и допуњеном Кривичном закону БиХ у које су унете одредбе из наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је само неколико дана уочи одласка са те функције употребио тзв. бонска овлашћења.
Према тим одредбама предвиђена је забрана и санкционисање геноцида у Сребреници и величање ратних злочинаца.
Као доказ за пријаву против новинара Тањуга ИГК је предао материјале из медија у коме се, како тврде, "јасно и недвосмислено види негирање геноцида у Сребреници, што је кривично дело".
Овај Институт, који је основала бошњчка дијаспора у Канади као јавну институцију, иначе, веома антисрпски настројен активан је у осудама и подношењу кривичних пријава против свих за које им се учини да "негирају геноцид".
Овај Институт је иницирао до сада више кривичних пријава када се, према њиховом мишљењу, ради о негирању геноцида, а међу првим пријаву су поднели против српског члана Председништва БиХ Милорад Додика.
Недавно је из тог Института упућено писмо немачком председнику због одлуке да уручи орден историчару Гидеону Грајфу, који је био на челу Међународне комисије коју је формирала Република Српска, а која је у свом извештају констатовала да се у Сребреници није догодио геноцид.
Орден Грајфу је требало да буде уручен данас, али је одлука немачког председника Франка Валтера Штајнмајера повучена, а церемонија одложена да би се, како је саопштено, утврдиле све чињенице овог случаја.
Комшић, који слови за хрватског члана Председништва, а у то највише државно тело изабран је гласовима Бошњака јуче је Сарајеву прекинуо интервјуу за Тањуг и демонстративно напустио снимање, јер је новинар од којег је тражио да се сложи са њим да се у Сребреници догодио геноцид , то одбио.
Након краће полемике и инсистирања да се у Сребреници догодио геноцид, да је то пресуђено међународним пресудама, новинар Тањуга му је рекао да он са том пресудом није сагласан.
"Онда ћете морати са неким другим да радите овај интервју...", рекао је Комшић, који је видно узрујан скинуо бубицу, устао и отишао, пожелевши Тањуговој екипи:"Уживајте у Сарајеву
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
СРБИЈА
Комшић напустио интервју јер је српски новинар одбио да призна да је у Сребреници било геноцида
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала