- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Повећане испоруке из Русије: Цена гаса у Европи пала испод 800 долара

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОбјекти гасовода "Јамал - Европа"
Објекти гасовода Јамал - Европа - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Цена гаса у Европи на отварању трговања пала је за више од осам одсто – испод 800 долара за хиљаду кубних метара услед повећања испорука из Русије, показују подаци са берзе „ИЦЕ Фјучерс“.
Вредност децембарских фјучерса гаса према холандском ТТФ индексу, најликвиднијем европском чворишту, на отварању трговања износила је 791,6 долара за хиљаду кубних метара. Убрзо је благо порасла – на 793,2 долара, што је за 8,4 одсто испод процењене цене претходног дана трговања.
Иначе, пумпање гаса кроз гасовод „Јамал-Европа“ је раније јутрос повећано за скоро четвртину у односу на јучерашње показатеље.
Поред тога, према подацима на сајту „Оператор ГТС Украјине“, „Гаспром“ је поднео захтеве за максимални обим транзита гаса кроз Украјину по уговору у износу од 109,3 милиона кубних метара дневно.
Последњих месеци цене фјучерса за гас у Европи су се више него удвостручиле. У августу је цена једва прелазила 500 долара, док је 6. октобра достигла историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али цене и даље премашују границу од хиљаду долара.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
РУСИЈА
Путин наложио „Гаспрому“: Повећајте испоруке гаса Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала