- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Недопустиво да проблем миграција буде повод за санкције

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Русија сматра неприхватљивим покушаје Европске уније да искористи мигрантску кризу на пољско-белоруској граници као изговор за нове санкције Минску, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.
„Сматрамо да је неприхватљиво да проблеми миграција буду изговор за увођење нових санкција Белорусији и другим земљама“, рекла је Захарова на редовном брифингу.
Сценарио увођења санкција Минску због мигрантске кризе је реалан, Москва ће пружити свестрану подршку народу Белорусије, додала је портпаролка.
Санкције су, као што смо већ схватили, омиљено средство политике наших западних партнера, тако да је овај сценарио генерално реалан. Пограничне државе ЕУ радије решавају питања супротстављања преко илегалних миграната, него у директним контактима са белоруским властима“, истакла је она.
Она је додала да су све санкције ЕУ против Белорусије нелегитимне.
„Сматрамо једностране санкције Запада против суверених држава неприхватљивим, нелегитимним са становишта међународног права и потврђујемо нашу решеност да Белорусији и њеном народу пружимо свестрану подршку“, закључила је Захарова.
Она је истакла да се кривица за миграциону кризу не сме пребацивати на Белорусију.
„Такође смо више пута изјављивали да се кривица за још један налет мигрантске кризе у Европи не сме пребацивати на Минск, јер је она изазвана и почела не у новембру 2021, ни у лето 2021, ни у пролеће 2021. Она је већ неколико година у активној фази... Ову кризу изазвале су војне интервенције Запада у региону Блиског истока и северне Африке, као и последице неуспеле операције у Авганистану“, закључила је Захарова.
Државни гранични комитет Белорусије у понедељак је саопштио да је велика група избеглица из земаља Истока и Африке кренула на границу Белорусије са Пољском. Увече је гранична служба саопштила да је ситуација са избеглицама на граници са Пољском и даље изузетно напета: више од две хиљаде избеглица, укључујући значајан број жена и деце, зауставило се испред пољске ограде на граници.
Пољске снаге безбедности их не пропуштају, а мигранти су више пута покушавали да пресеку постављену бодљикаву жицу и уђу у Пољску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала