- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија о оптужбама Пољске за мигрантску кризу: Превазилазе све границе

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Оптужбе Варшаве и пољског председника Анджеја Дуде на рачун Русије у вези са мигрантском кризом на граници са Белорусијом прелазе све границе, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Изненађујуће је оно што чујемо из Варшаве. Да будем искрена, по мом мишљењу, то превазилази све могуће оквире пристојности и здравог разума. Говорим о оптужбама на рачун наше земље и уопште оценама ситуације... Немогуће је тек тако се претварати и лагати“, рекла је Захарова за Јутјуб канал „Соловјов уживо“.
Раније је председник Пољске Анджеј Дуда на конференцији за новинаре у Братислави изјавио да је на граници у току невиђени масовни хибридни напад Белорусије.

Ни први ни последњи талас кризе

Захарова сматра да мигрантска криза на граници Белорусије и Пољске неће бити последња, јер представља последицу распада земаља Блиског истока.
„Наравно, ово није никакав први талас кризе, није јединствена ситуација. Ово је следећи, наредни, нови, не једини и не последњи талас мигрантске кризе“, рекла је она.
Према њеним речима, узроци кризе леже у дестабилизацији ситуације на Блиском истоку и северној Африци – „управо од стране НАТО-а и земаља коалиције предвођених САД”.
„Инвазија на Ирак, арапско пролеће, уништење Либије као државе, мешање у унутрашње ствари Сирије уз војну подршку екстремистичких милитаната... То је, наравно, и 20 година неуспеха у Авганистану“, набројала је она.

Узроци кризе

Један од узрока за актуелну мигрантску кризу на белоруско-пољској граници је и то што је Европска унија примила тимове лидера белоруске опозиције Светлане Тихановске и бившег председника Народне скупштине Венецуеле Хуана Гваида, приметила је портпаролка.
„Зашто они (избеглице) иду управо у земље Европске уније? Осим бенефиција, осим тих програма, извештавања о томе како земље ЕУ већ неколико година прихватају избеглице, такође су се фокусирале на веома занимљиву причу. Односно, како су Пољска, Литванија, балтичке земље и Брисел примали људе из Белорусије који су изјављивали буквално сличне ствари – да више не могу да остану у својој земљи, да себе сматрају привремено расељеним лицима или избеглицама у избеглиштву. Да траже заштиту, протекцију, помоћ. И земље ЕУ су им ту помоћ пружале“, објаснила је Захарова.
Она је скренула пажњу на ниво материјалне подршке „бригади Тихановске“.
„То је финансирање, већ је примају на нивоу, према карактеристикама које се обично користе за описивање посета на највишем нивоу. Пратња, рад са њом и њеним људима. Материјална подршка. А она није једина – ту је цео пропагандни тим из Белорусије и других земаља, укључујући Латинску Америку. Сећамо се друга Гваида и целог његовог тима“, нагласила је Захарова.
Према њеним речима, „то је био и сигнал који су људи веома јасно схватали. Да се, испоставља се, такви програми спроводе. То је системска политика ЕУ – да се приме сви који су незадовољни животом у својој земљи“.
Државни гранични комитет Белорусије у понедељак је саопштио да је велика група избеглица из земаља Истока и Африке кренула на границу Белорусије са Пољском. Увече је гранична служба саопштила да је ситуација са избеглицама на граници са Пољском и даље изузетно напета: више од две хиљаде избеглица, укључујући значајан број жена и деце, зауставило се испред пољске ограде на граници.
Пољске снаге безбедности их не пропуштају, а мигранти су више пута покушавали да пресеку постављену бодљикаву жицу и уђу у Пољску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала