- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Срби и Руси – борба против заједничког непријатеља и одбрана истине

© Sputnik / Евгений Халдей / Уђи у базу фотографијаВелики отаџбински рат 1941-1945. Ослобођење Београда, октобар 1944.
Велики отаџбински рат 1941-1945. Ослобођење Београда, октобар 1944. - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Руско-српски односи су пријатељски и братски, учвршћени су борбом против заједничког непријатеља у два светска рата док се данас Срби и Руси заједнички боре против ревизије историје, изјавио је заменик директора Руског дома Јевгениј Дјомин на отварању фестивала „Дан победе – филмске приче о освајању слободе“.
Међународни филмски фестивал „Дан победе – филмске приче о освајању слободе“ свечано је данас отворен у Културном центру Новог Сада.

Борба против заједничког непријатеља

Заменик директора Руског дома Јевгениј Дјомин рекао је да се руско-српске односе обликују блиски, пријатељски карактер, заједнички погледи на свет и актуелни глобални проблеми. Право братство наших словенских православних народа постоји и оно је чврст темељ наших историјских односа, што су кроз време потврдила разна искушења, додао је Дјомин.
„Пријатељство наших народа почива на три главне компоненте: словенско јединство и последична културолошка и језичка блискост, православље и заједничка историјска прошлост и, хтео бих посебно да истакнем последње – Русија је помогла Србији у борби за независност, пружала помоћ у обнављању српске државности, а против заједничког непријатеља ратовали смо у Првом и Другом светском рату“, истакао је Дјомин.
Он је подсетио да се ове године обележава „јединствен историјски догађај у историји руског народа“ кад се пре 145 година први пут појавио феномен војног, добровољачког покрета, независног од држава, ког је подржало грађанство, истакнути представници војне, пословне и научне елите.
Руски добровољци укључили су се тада активно у српско-турски рат на страни Србије, а паралелно с тим великим историјским процесима, интензивно су се развијали међуљудски контакти који никад нису прекидани, истакао је Дјомин.

Руси и Срби заједно у одбрани историјске истине

Подсетио је на руске монахе захваљујући којима је почео „велики духовни подвиг српског просветитеља Светог Саве, духовног покровитеља Срба“. Руски просветитељи и истраживачи су помогли српском народу да сачува свој идентитет у условима најгорег турског јарма, а тада су многи Срби у потрази за бољом судбином упутили у Руско Царство и у многоме дали важан допринос у заштити и јачању своје нове отаџбине.
„Срби чувају сећање на совјетске војнике који су пали за ослобођење Србије. У Србији се налази мноштво споменика које је подигао захвални српски народ у знак сећања на совјетске војнике који су пролили крв за ослобођење ове земље. Посебно нам је драго што Србија има принципе сличне нашим у очувању наслеђа Другог светског рата“, нагласио је Дјомин.
Као и некада у борби против фашизма, Русија и Србија данас бране историјску истину, а један од инструмената у одбрани историјске истине и супротстављању ревизији историје је кинематографија и филмови који верно представљају рат, закључио је Дјомин.
На свечаном отварању фестивала говорили су и представник града Новог Сада Огњен Цвјетичанин, директор Културног центра у Новом Саду Бојан Панаотовић, редитељ Драгослав Бокан, сценариста Наташа Дракулић и Валентина Чизмар из „Тесла глобал форума“, организатора фестивала.
У музичком програму учествовали су Милица Досковић и Александар Саша Петровић. Првог дана фестивала приказан је српски играни филм „Дара из Јасеновца“ Предрага Гаге Антонијевића.
Навијачи Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
ДРУШТВО
Приче тзв. елите су примитивне и у основи антисрпске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала