Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија против чланства Косова у Унеску: Неспојиво са систематским уништавањем српског наслеђа

© AP Photo / Michel EulerУнеско
Унеско - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Није мандат Унеска да доноси политичке одлуке које се тичу државности, рекла је амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили, реагујући током дебате 41. заседања Генералне конференције ове организације на говор министарке спољних послова Албаније Олте Џачке која се у свом излагању заложила за пријем тзв. Косова.
Растовац Сиамашвили је навела да је један од кључних предуслова за несметану примену мандата Унеска, деполитизација његовог рада.
Она је као крајње забрињавајуће истакла то што су се на дебати чули позиви на политизацију и злоупотребу Унеска „као инструмента за афирмацију илегалне једнострано проглашене независности тзв. Косова, супротно међународном праву, укључујући и правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН“.
„Подсетила бих да је према тој Резолуцији Косово и Метохија саставни део Србије, која је држава чланица УН и Унеска, као и да је под привременом управом УН. Такође, Косово и Метохија је духовно и културно најважније место за српски народ и државу“, навела је амбасадорка Србије.
Оно што је потребно у Унеску, како је додала, је више јединства, а не више линија поделе и стварања веома опасних преседана. Навела је и да је „у случају тзв. Косова недостатак моралног кредибилитета и искрене посвећености принципима Унеска више него евидентан“.
„Чланство у Унеску, истинског симбола удружених напора међународне заједнице да заштити светско културно наслеђе, свакако је неспојиво са намерним и систематским уништавањем српског наслеђа у Покрајини са перфидним циљем да се уклоне трагови вековног присуства српског народа на овом простору. Баш због тога су четири манастира СПЦ у нашој Покрајини уписана на Унескову листу светске баштине у опасности“, навела је Тамара Растовац Сиамашвили, преноси Косово онлајн.
Она је поручила да Србија сматра неприхватљивим обраћање албанске министарке са бројним опаскама на део територије Србије, државе чије је руководство искрено и активно ангажовано у промоцији добрих комшијских односа и стабилности у региону.
„Позивамо Албанију да охрабри Приштину да учествује у дијалогу под окриљем ЕУ, као јединим адекватним форматом за изналажење обострано прихватљивих решења за све теме. Обавеза је свих чланица УН да се уздрже од мешања у унутрашње ствари других чланица УН. Ово обавезује Албанију такође, посебно имајући у виду њено предстојеће чланство у СБ УН“, навела је шеф мисије Србије при Унеску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала