- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Суд ЕУ одбацио жалбу Гугла поводом казне од 2,4 милијарде евра

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого компаније "Гугл"
Лого компаније Гугл - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Највиши суд Европске уније одбацио је данас жалбу компаније Гугл и потврдио казну од 2,4 милијарде евра (2,8 милијарди долара), коју су европски регулатори изрекли америчком технолошком диву 2017. године.
Комисија за заштиту конкуренције 27-члане Европске уније је казнила Гугл због неправедног фаворизовања сопствених сервиса за куповину у односу на конкуренте, преноси АП.
Истрага комисије је открила да је Гугл неправедно усмеравао онлајн посетиоце на свој сервис за поређење куповине, Гугл шопинг, на штету ривала.
Регулатори ЕУ захтевали су од Гугла да промени начин на који нуди резултате претраге у Европи.
Општи суд Европског суда правде пресудио је да „највећим делом одбацује“ Гуглову жалбу на ту антимонополску казну и да потврђује казну, пренео је Танјуг.
„Општи суд стога пресуђује да, у стварности, Гугл фаворизује сопствени сервис за куповине у односу на конкурентске сервисе", наводи се у саопштењу суда.
Из Гугла кажу да су 2017. изменили ту праксу како би се ускладили са одлуком Европске комисије.
„Наш приступ успешно функционише више од три године, генеришући милијарде кликова за више од 700 сервиса за поређење цена за куповине“, саопштио је Гугл.
Ова казна је била једна у оквиру напора европских регулатора да сузбију утицај америчког интернет гиганта на континенту. Након ње уследиле су још две антимонополске казне које је комисија изрекла Гуглу, у укупном износу од 8,25 милијарди евра (9,5 милијарди долара), на које је компанија такође уложила жалбе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала