- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Британска парламентарка о ситуацији у БиХ: Лондон да одмах делује

© AP Photo / Matt DunhamЗастава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Посланица британске Конзервативне партије, уједно и чланица Британског парламента Алиша Кернс, у ауторском тексту за лондонски "Тајмс" говорила је о актуелној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини и позвала званичнике Велике Британије да одмах делују.
Кернс је навела како су интегритет и стабилност БиХ "нарушени", те да се та држава суочава с реалном претњом конфликта.
"Само кроз дијалог, сарадњу и поштовање Босна ће успети. Њен деликатно избалансирани споразум о подели власти гази члан Председништва БиХ Милорад Додик. Он је дуго позивао на распад земље, а сада је најавио како планира потпуно да повуче РС из државних институција. Додик ради на систематском поткопавању инструмената саме државе који су заштићени уставом - парламент, правосуђе и оружане снаге само су неки од њих", пише Кернс, а преноси Танјуг.
Идеје Милорада Додика британска парламентарка упоредила је са идејама Слободана Милошевића који је, каже, сањао "Велику Србију".
Кернс је нагласила да је и такозвани високи представник Кристијан Шмит навео у свом извештају да су Додикови поступци једнаки сецесији и без њеног проглашења.
Британска парламентарка је у свом тексту нагласила и да Велика Британија коначно мора преузети активнију улогу у БиХ. Такође је навела да би чланови британске владе требало да отпутују у Босну и Херцеговину.
"Позивање Шмита у службену посету Великој Британији послало би поруку да чврсто стојимо иза споразума и кредибилитета ОХР-а", навела је Кернс.
Она сматра да би исто тако чланови британске владе требало да отпутују у Босну и суседне земље као што су Албанија, Црна Гора и Северна Македонија како би демонстрирали британску одлучност и посвећеност Западном Балкану.
"Посета би требало да обухвати и Србију, јер је та земља кључни играч у очувању мира", наводи се у тексту.
На крају Кернс је навела да она, као званичница Британског парламента, ради на обезбеђивању дебате у тој институцији како би се послала јасна порука да Велика Британија надгледа ситуацију и да је посвећена одржавању мира.
Лондон - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
СРБИЈА
Британски посланици признали немоћ НАТО и ЕУ, па за све проблеме на Балкану окривили Србију и Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала