Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Имамо јасан одговор“: Премијерка Србије о лобирању Приштине за чланство у Унеско

© AFP 2023 / FRANCOIS GUILLOTУнеско
Унеско - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Србија се залаже за деполитизацију Унеска, изјавила је данас у Паризу премијерка Ана Брнабић, коментаришући полемику која се повела током дебате Генералне конференције Унеска о учлањењу Приштине у ову организацију. Она је рекла како „имамо јасан одговор“ за оне који желе да политизују питање чланства Приштине у Унеску.
Брнабић је за српске медије у престоници Француске, где борави у дводневној посети, рекла да то није „ништа што нас чуди“ и истакла да је учлањење у Унеско нешто чему Приштина тежи.
„Ми смо за јасну деполитизацију Унеска. Имамо пуну подршку и разумевање за то да привремене институције у Приштини не могу бити члан Унеска и, без обзира на лобирање једне или друге стране, верујем да ћемо успети да задржимо статус и одбранимо се од тих напада“, поручила је Брнабић.
Она је оценила да би прихватање Приштине у ову организацију било катастрофално.
„Мислим да би то био огроман преседан и повукло многа друга питања глобалних размера која не требају Унеску“, навела је Брнабић.
Премијерка је нагласила да ће сутра, током обраћања на Генералној конференцији Унеска, поновити да је Србија јасно за деполитизацију ове организације.
„Зна се којим питањем се Унеско бави пре свега и на сутрашњој агенди су питања као што су наука, етика у области вештачке интелигенције... За остале који желе да политизују ове ствари имамо јасан одговор“, поручила је Брнабић.
Амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је јуче да није мандат Унеска да доноси политичке одлуке које се тичу државности, пренео је Танјуг.
Она је на тај начин реаговала током дебате 41. Генералне конференције ове организације на говор министарке спољних послова Албаније Олте Џачке која се у свом излагању заложила за пријем тзв. Косова.
Унеско - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
СРБИЈА
Србија против чланства Косова у Унеску: Неспојиво са систематским уништавањем српског наслеђа
Кампања Не чланству Косова у Унеску - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Одлука Унеска потврдила — пријем такозваног Косова и даље немогућа мисија
Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану. - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Унеско једногласно: Српска културна добра на Косову и Метохији остају на листи баштине у опасности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала