- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Католички свештеници ће од сад моћи да причешћују и православце

© Sputnik / Ксения Никольская / Уђи у базу фотографијаКатолички Божић у Каиру
Католички Божић у Каиру - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Католичким свештеницима у Светој земљи дозвољено је да причешћују православце и хришћане других источних некатоличких цркава, наводи се у документу „Екуменске пастирске директиве“ коју је објавила скупштина бискупа католичке цркве Свете земље, пише агенција „Фидес“.
Документ на арапском језику „садржи смернице, као и обавезне одредбе о најважнијим питањима духовног живота хришћана који припадају многим црквеним заједницама, присутним у региону“, прецизирано је у чланку.

Одредбе документа, између осталог, дозвољавају католичким свештеницима не само да причешћују хришћане православне или других цркава, него и да врше обреде тајне исповести и јелоосвећења ако то они сами затраже и „ако су адекватно припремљени“. Такође, православцима и источним хришћанима дозвољено је да буду један од кумова на крштењу детета католичке вере или један од сведока на католичком венчању.

Правила важе на територији Свете земље (Израел, Палестина, Јордан и Кипар) у латинској, маронитској, мелкитској, халдејској, сиријској, јерменској и коптској католичкој цркви.
Папа у посети Ираку - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Дубока симболика: Зашто би одлазак папе у срце Ирака могао да буде историјски
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала