- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Криза у Северној Македонији: Опозицији недостаје један глас да сруши Заева, нестао посланик

© AP PhotoЗоран Заев, премијер Северне Македоније
Зоран Заев, премијер Северне Македоније - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Македонска опозиција остала је за глас кратка до кворума који би омогућио гласање о поверењу влади Зорана Заева, јер је током дана нетрагом нестао посланик Бесе Кастриот Реџепи.
Укупно 60 посланика опозиције, или један мање од кворума, већ сатима чека у македонском Собрању не би ли сазнали где се налази посланик Бесе, на чији се глас рачунало за „свргавање“владе Зорана Заева.
Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски најавио је да ће чекати до поноћи, не би ли се „изгубљени“ посланик појавио и оптужио владајућу коалицију да је од седнице Собрања направила „циркус“
Суштински, ВМРО-ДПМНЕ је још прошле седмице избројао 61 глас за изгласавање неповерења влади Зорана Заева, покушавајући да додатно материјализује добре резултате на локалним изборима и најаву македонског премијера да ће у случају пораза на биралиштима поднети оставку, коју је он касније повукао.
„За добробит процеса и после снажних сигнала наших стратешких партнера, Европске уније и САД, које сам добио од дипломатских представника, одлучио сам да не присуствујем седници“, написао је Реџепи на Фејсбуку, чиме је, како се чини, на неуспех осудио покушај опозиције да „сруши“ владу Зорана Заева.
ВМРО-ДПМНЕ је одмах оптужио социјалдемократе да су „отели“ Кастратија, док његова странка Беса тврди да нема представу где се овај посланик тренутно налази.
Реџепи се, током вечери, још једном јавио преко Фејсбука, наводећи да је добро, те да ће, када престану претње, објаснити шта се догодило, јавља ТВ21, преноси РТС.
Овакав исход иницијативе опозиције уследио је након што је читав низ високих западних званичника, укључујући Емануела Макрона, холандског министра спољних послова Марка Рута, уз помињање Ангеле Меркел, покушао да заустави пад владе Зорана Заева.
Председник Бесе и нови градоначелник Тетова Билал Хасани рекао је да сумња да је Кастрати „против своје воље“ изјавио да подржава владу Зорана Заева, истичући да нико из те партије није успео да ступи у контакт са „несталим“послаником већ 24 часа.
„Уколико се потврди да је то његов добровољни став, предузећемо мере сходно статуту... Сада је најважније његово здравље“, рекао је Хасани, наводећи да ће Беса наставити да подржава опозицију.
Политичка криза у Северној Македонији почела је 31. октобра, када је Заев најавио да подноси оставку на место премијера и шефа партије после лоших резултата на локалним изборима.
Владајуће социјалдемократе „убедиле“ су Заева да одложи оставку, објашњавајући овакав потез потребом да се не угрозе европске интеграције, те омогући успешно деловање у условима пандемије и енергетске кризе.
Зоран Заев, премијер Северне Македоније - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
РЕГИОН
Ко је рекао — оставка? Зашто Заев одуговлачи?
Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
РЕГИОН
Заев се предомислио – остаје на функцији
Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
РЕГИОН
Да ли је Зоран Заев завршио каријеру: Kрај, али...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала