- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мађарска ограничава цене бензина и дизела

CC0 / Pixabay / Бензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Мађарски возачи имају разлог за радовање јер је влада објавила да ће ограничити цене бензина и дизела због наглог поскупљења моторних горива.
Министар у влади Гергељ Гуљаш изјавио је новинарима да ће у понедељак у целој земљи ступити на снагу ограничење цена на 480 форинти (1,50 долара) по литру горива, што је испод просечне цене у земљи од 506 форинти (1,59 долара) за бензин и 512 форинти (1,61 долара) за дизел.
Ограничење ће бити на снази три месеца, након чега ће бити поново размотрено, рекао је Гуљаш. Додао је да би бензинске пумпе, које гориво буду наплаћивале више од утврђене границе, могле да буду затворене.
Одлука је донета након скока цена горива на скоро рекордне нивое у Европи и Сједињеним Државама, којем је допринела инфлација, снажно поскупљење сирове нафте и раст тражње, услед јачања економске активности након великих опструкција изазваних пандемијом ковида 19.
Просечне цене бензина и дизела у Мађарској су скочиле за преко 50 одсто по литру у односу на исти период прошле године.
Одлука о ограничавању цена горива долази у тренутку када се Мађарска бори и са другим финансијским тешкоћама, које би могле да утичу на бираче када изађу на гласање на националним изборима заказаним за април, наводи АП.
Иначе, мађарска форинта је ослабила данас за 1,0 посто, спустивши се на историјски минимум према евру, а међугодишња инфлација у земљи је у октобру достигла 6,5 процената, према подацима Централног завода за статистику.
Цене акција мађарске нафтне и гасне компаније МОЛ су, након најаве ограничења цена горива, пале у једном тренутку за више од 6,0 одсто, али су касније ублажиле пад на око 4,0 процента, пренео је Танјуг.
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Никад бржи раст цена нафте: Шта то значи за Србију
Возачи дизелаша на удару нове несташице
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала