Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Марко Ђурић послао писмо и поклон свим америчким конгресменима

© Tanjug / Тања ВаличДиректор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
У част обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић, упутио је писма свим члановима Представничког дома и Сената у америчком Конгресу и поклонио им 535 брошева са знаком Наталијине рамонде.
У посебном писму које је послао на адресе 435 конгресмена и 100 сенатора, поводом једног од најзначајнијих датума у нашој историји, Ђурић је истакао савезничку, победничку и ослободилачку улогу наше земље у Великом рату, саопштила је Амбасада Србије у Вашингтону.
Ђурић је подвукао да је у борби за слободу Србија изгубила скоро две трећине радно способне мушке популације, односно чак једну трећину тадашњег укупног становништва, чиме је, по броју страдалих у односу на број становника, историјски означена као земља са највећим губицима.
Подсетивши на овогодишњи јубилеј у дипломатским односима и историјско савезништво Србије и САД, Ђурић се у осврнуо и на велико признање које нам је тадашњи амерички председник Вудро Вилсон указао наредбом да се српска застава, као прва страна застава у историји, вијори над Белом кућом и на зградама свих јавних институција у Вашингтону 28. јула 1918. године, а у част херојске жртве и борбе нашег народа за слободу читавог света.
Амбасадор Ђурић је члановима Конгреса указао и на вишезначност званичног симбола данашњег празника, који, поред мотива одликовања Албанске споменице у знак сећања на Албанску голготу, у средишњем делу садржи и љубичасти цвет, Наталијину рамонду.
Осим што је географски својствен за наше просторе, биолошка јединственост овог цвета, кога називају и „цвет феникс“, јесте потпуна регенерација, чиме се симболизује поновно рађање, препород и опоравак наше земље након ратних губитака и страдања.
Цитирајући речи Николе Тесле: „Нека будућност говори истину и процени сваког према његовом раду и достигнућима“, Ђурић је писмо конгресменима и сенаторима закључио позивом на заједничко продубљивање односа у будућности, пренео је Танјуг.
Полагање венаца поводом Дана примирја у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
ДРУШТВО
Србија обележава Дан примирја: Одата пошта настрадалима у Првом светском рату /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала