- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Минск: Запад распирује мигрантску кризу јер покушава да казни Русију

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаСотрудники польской полиции и военные у лагеря нелегальных мигрантов на белорусско-польской границе
Сотрудники польской полиции и военные у лагеря нелегальных мигрантов на белорусско-польской границе - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Распирујући мигрантски конфликт на пољско-белоруској граници Запад покушава да казни Русију, рекао је за Спутњик министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј.
Дипломата сматра да је до кризе дошло услед деловања европских власти. Како је истакао, „апсолутно је бескорисно тражити црну мачку у мрачној соби“.
„То су једноставно покушаји да се оправда своја деструктивна, конфронтациона политика према Русији, јер ако гледамо шире у геополитичком контексту, сви поступци које сада такозвани колективни Запад предузима против Белорусије усмерена су управо на Русију“, рекао је Макеј, истакавши да је то његово лично мишљење „за које има прилично добре разлоге“.
Како је истакао, категорички не би желели да дође до било каквих сукоба на њиховој територији, стога ће Белорусија предузети најодлучније мере како би спречила конфликт на белоруско-пољској граници.
Такође је додао да Белорусија не води никакав „хибридни рат“ са ЕУ – „све што се догађа на граници резултат је непромишљене политике ЕУ, повезан са уништавањем државности у појединим земљама и са позивом избеглицама којима су рекли да су спремни да их приме“.
„Данас су радикално променили политику, покушавајући да на тај начин казне Белорусију, оптужујући је да води некакав хибридни рат против ЕУ. Какав хибридни рат? Белорусија против пола милијарде становника ЕУ? Овде се не ради ни о каквом рату са наше стране, нити може бити говора о томе“, констатовао је шеф белоруске дипломатије.
Напета ситуација на белоруско-пољској граници траје већ четврти дан. Министарство спољних послова Пољске саопштило је да током ноћи није било покушаја нелегалног преласка границе. У Министарству су додали да Пољска не намерава да пушта мигранте на своју територију.
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
СВЕТ
Мигрантска криза: Пољска војска и полиција у стању борбене готовости
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала