- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о позиву Америке да повећа испоруке гаса: Поштујемо уговоре, ништа мимо тога нисмо дужни

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Русија испуњава своје обавезе када је реч о испоруци гаса у Европу, али не сматра да би требало да повећа снабдевање само зато што Америка позива да се то учини, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Извршавамо све обавезе према уговорима у тој области и, како сам разумео, предузимају се додатне мере у координацији са партнерима, односно купцима, потрошачима тих производа, између осталог и у циљу стабилизације тржишта“, рекао је руски дипломата.
Коментаришући позив Америке упућен Русији да повећа испоруке гаса у Европу, Рјабков је истакао да „у сваком питању где постоји елемент кризе или напетости, Сједињене Америчке Државе траже руски траг“.
„То се стално чини рефлексно, инстиктивно и непромишљено. Биће и других ситуација где ће такође да нас оптуже за нешто или ће да кажу да смо ми некоме нешто дужни. Никоме ништа не дугујемо осим онога шта смо сами потписали у виду уговора које испуњавамо безусловно и у потпуности“, истакао је заменик шефа руске дипломатије.
Изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је рекао да је Русија раније користила испоруке енергената „као оружје“, Рјабков је оценио као бесмислицу која не заслужује никакав коментар.
Током састанка са украјинском делегацијом у Вашингтону, амерички државни секретар Ентони Блинкен коментарисао је високе цене енергената у Европи, рекавши да сматра да Русија може и да би требало да повећа испоруке гаса у регион.
Такође је додао да Америка пажљиво прати могуће покушаје Русије да употреби енергенте као оружје против других земаља, „као што се то већ дешавало у прошлости“. Истовремено је подсетио украјинску страну да су се Америка и Немачка договориле да ће предузети мере уколико се испостави да Русија користи „Северни ток 2“ као инструмент политичког притиска на друге земље.
Ентони Блинкен  - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
РУСИЈА
Америка упозорава Русију да „не понавља грешке из 2014. године“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала